Kongresspartiets arbetare protesterar mot den indiska premiärministern Narendra Modi under en demonstration i Amritsar den 26 februari 2020. Foto: Narinder Nanu/AFP/TT

Våldet eskalerar i protesternas Indien

Publicerad

Indiens huvudstad Delhi har drabbats av de våldsammaste protesterna på flera decennier. Minst 20 människor har mist livet de senaste dygnen när hindunationalister och muslimer utkämpat gatustrider. Anledningen: en kontroversiell medborgarskapslag som den hindunationalistiska regeringen införde i december.

Kritiker anklagar hindunationalister för att vilja diskriminera muslimer och att lagen äventyrar Indien som sekulär stat.

Sammandrabbningarna i Delhi har i huvudsak ägt rum i stadens muslimska förorter, men bland de runt 20 dödsoffren, och de hittills över 200 inlagda på sjukhus, finns både muslimer och hinduer.

Ögonvittnen talar om gäng som drar omkring med påkar och stenar och om nedbrända muslimska butiker, bostadshus och vanhelgade moskéer. Muslimer flyr sina hem efter våldsvågen som många tror kan fortsätta.

En del hindunationalister ville inte skämma ut premiärminister Modi under det prestigefyllda besöket av president Trump. Nu när besöket är över kan samma grupp känna sig friare att ta till våld och situationen förvärras.

Vill kalla in armén

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal har i en tweet kallat situationen för alarmerande:

”Trots polisens ansträngningar har man inte kunnat kontrollera situationen och för att ingjuta förtroende borde armén kallas in och utegångsförbud införas i de drabbade områdena omedelbart.”

Polisens företrädare säger sig dock ha tillräckligt antal poliser utkommenderade och att befolkningen måste lita på ordningsmakten och att det inte finns anledning att vara rädd.

Lagen gäller alla förutom muslimer

Men protesterna har pågått i månader runtom i Indien, både innan och efter det att medborgarskapslagen infördes. Lagen gör det lättare för icke-muslimska flyktingar från grannländerna Bangladesh, Pakistan och Afghanistan att få indiskt medborgarskap – lagen gäller alltså alla Sydasiens större trosriktningar utom muslimer.

Rädslan bland kritikerna är att religionstillhörighet blir en viktig beståndsdel i rätten till medborgarskap. Indiens premiärminister Narendra Modi och hans regering förnekar detta och menar att man bara ger medborgarskap till förföljda minoriteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.