Indonesisk polis vid Soekarno-Hatta International Airport Foto: MAST IRHAM / EPA, FLIGHTRADAR24.COM

Indonesiskt passagerarplan har störtat – över 60 personer saknas

Uppdaterad
Publicerad

Ett indonesiskt passagerarplan, med 62 personer ombord, har kraschat i havet norr om Indonesiens huvudstad Jakarta, nära ön Laki. Kvarlevor efter vad som uppges vara passagerare har nu hittats och även två svarta lådor som tillhört det kraschade planet.

Planet, som var på väg till Pontianak på Borneo, försvann från radarskärmarna strax efter att det lyft från flygplatsen i Jakarta vid 14.40 lokal tid, klockan 08.40 svensk tid.

56 passagerare, varav tio barn, samt sex besättningsmedlemmar ska ha befunnit sig ombord, enligt indonesiska myndigheter.

Två fiskare uppger för den indonesiska nyhetssajten Kompas att de såg när planet störtade och hört två explosioner. Det ska vid tillfället ha regnat kraftigt i området.

Spårat svarta lådorna

Orsaken till olyckan är ännu inte känd.

Kvarlevor efter vad som uppges vara passagerare har hittats i det område där planet tros ha störtat.

Dessutom har sökinsatsen lyckats spåra planets två svarta lådor, rapporterar Reuters. Landets nationella trafiksäkerhetskommitté uppgav på söndagsförmiddagen att de räknar med att kunna hämta lådorna snart.

Tappade 3 000 meter på en minut

Enligt flygspårtjänsten Flightradar24 tappade planet drygt 3 000 meter i höjd på mindre än en minut cirka 4 minuter efter det lyft från Jakarta.

– Så fort går man inte ner om man fortfarande har någon form av kontroll över planet, säger Jan Ohlsson, flygexpert och chefredaktör vid nättidningen Travel insider till SVT Nyheter.

– Att man inte sagt något till flygkontrollen är normalt när något så pass akut sker. Då fokuserar piloten på att rädda flygplanet.

”Flygsäkerheten är bristfällig”

Planet är en 27 år gammal Boeing B737-500 och tillhör det indonesiska flygbolaget Sriwijaya Air. Enligt företagets vd så ska planet ha varit i gott skick när det lyfte, rapporterar Reuters.

– Att planet är 27 år gammalt är egentligen inte anmärkningsvärt. Det finns plan som är 40 år gamla och fortfarande flyger. Allt handlar om underhåll. Men vi vet att flygsäkerheten i Indonesien är bristfällig samtidigt som flygtrafiken är omfattande, säger Jan Ohlsson.

Enligt utrikesdepartementets presstjänst finns det inga uppgifter om att några svenskar befunnit sig ombord på planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.