Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Influencern Kai Cenat meddelade i en livesädning att han skulle ge bort datorer och spelkonsoler vilket ledde till stort tumult i New York. Foto: Reuters

Influencer skulle ge bort spelkonsoler – ledde till upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades i New York efter att tv-spelsinfluencern Kai Cenat lovat att ge bort gratis spelprylar, rapporterar AP. Nu anklagas han för att ha anstiftat till upplopp.

Det var under fredagseftermiddagen som influencern Kai Cenat skulle ge bort bland annat Playstation 5-konsoler och presentkort vid Union Square på Manhattan.

En stor mängd människor dök upp vilket snart skulle leda till upploppsliknande scener. Bland annat ska föremål ha kastats mot polisen och mot bilar. Totalt ska 65 personer ha gripits under tumultet, vilket ska ha pågått i ett par timmar.

Flera skadade

Flera skadades och fyra ska ha förts till sjukhus med ambulans, enligt AP.

– Vi har varit med om liknande saker tidigare, men det har aldrig varit så här farligt. Unga personer lyssnade inte på våra order, säger Jeffrey Maddrey, avdelningschef på polisen i New York, till nyhetsbyrån.

Bland de skadade finns tre poliser.

Kai Cenat har 6,5 miljoner följare på Twitch, en plattform för streaming, där han direktsänder när han spelar spel. Han har även 4 miljoner prenumeranter på Youtube. Han anklagas nu för att ha anstiftat till upplopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.