Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Peter Hultqvist (S) om det fortsatta stödet till Ukraina. Foto: SVT

Oklart om svenskt artillerisystem ska skickas till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vill att Sverige skickar artillerisystemet Archer till de ukrainska trupperna. Det meddelade han vid sitt Sverigebesök under måndagen. Men regeringen har ännu inget besked att ge om Archer kommer att vara en del av det svenska stödet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på plats i Prag för det informella mötet med EU-ländernas försvarsministrar. På agendan står stödet till Ukraina.

– Jag ser en fasthet i att vi måste stödja Ukraina långsiktigt, sedan kan sätten att göra det utvecklas och förändras, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

Kriget i Ukraina

Under måndagen besökte Ukrainas utrikesminister Sverige och träffade utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson, han bad då uttryckligen om mer vapenstöd, specifikt det svenska artillerisystemet Archer.

– Vi återkommer med svar på vilka vapensystem som vi hjälper Ukraina med när vi har information som vi är beredda att meddela, säger försvarsministern.

Både M och KD uppger att de vill att vapensystemet Archer ska skickas till Ukraina.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet