Foto: TT

Greklands kreditbetyg sänks igen

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hade Grekland missat en låneåterbetalning om cirka 14 miljarder kronor till Internationella valutafonden (IMF) innan ratinginstitutet Moody's sänkte landets kreditbetyg.

Sänkningen med ett steg, till skräpstatusen Caa3, kommer två månader efter det att grekernas omdöme sänktes till Caa2.

Därmed är Grekland bara två steg från den absoluta botten i Moody's betygsystem, vilket ytterligare lär försvåra för landet att få nya lån från privata investerare framöver – oavsett resultatet i söndagens folkomröstning.

Ekonomiska krisen i Grekland

Stopp för förhandlingar

Greklands premiärminister, Alexis Tsipras, meddelade i ett kort tv-tal på onsdagen att omröstningen kommer att bli av som planerat den 5.e juli. Då är det tänkt att grekerna ska rösta ja eller nej till att acceptera långivarnas krav, trots att deadline för återbetalningen av skulden gick ut på tisdagen.

Eurozonens finansministrar kom kort därefter överens om att det inte blir några fler förhandlingar om Greklands skuld förrän efter folkomröstningen.

Sex anledningar till att rösta nej

Den grekiska regeringen har manat folket att rösta nej. Tsipras tror att ett nej kommer att leda till bättre villkor för Greklands del.

– Vi förhandlar fortfarande, sa han och tillade att Grekland fick bättre erbjudanden efter att ha utlyst en folkomröstning.

På onsdagskvällen publicerade också finansminister, Yanis Varoufakis, sex anledningar till varför greker, enligt honom, bör rösta nej. Bland annat skriver han att skulden måste läggas om, att det är de svagaste i samhället som kommer att få ta smällen om den inte gör det och att ett nej inte betyder att Grekland lämnar EU eller euron.

– Pengar på grekiska bankkonton är säkra, lovade han.

I en tweet efter sitt tal skrev Tsipras att det grekiska folket pressas av långivarna till att rösta ja.

– Vi har förhandlat de senaste månaderna för att skydda era pensioner, skydda er rätt till en dräglig pension.

Renzi: Ett misstag

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger sig stå fast vid att fler förhandlingar inte kan hållas före den grekiska folkomröstningen.

– Jag har bestämt mig för en hållning och jag har inget att tillägg, säger hon, enligt AP.

Italiens premiärminister Matteo Renzi kallar folkomröstningen ”ett misstag” och tillägger att han respekterar grekernas önskemål.

Högsta domstolen kan avgöra

Men det kan till slut bli Greklands högsta domstol som avgör om ett val överhuvudtaget kommer att hållas eller inte. Två privatpersoner har krävt att domstolen ställer in omröstningen eftersom den strider mot grundlagen, menar de.

Domstolen ska fatta ett beslut på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet