Till en början uppgavs att meteoriten slog ner i sjön Tjebarkul. Foto: Andrey OrlovVisa alla (2)
Visa alla (2)

Meteoritspår har hittats vid sjön

Publicerad

Sent på söndagen lokal tid bekräftades det att det hittats meteoritdelar vid sjön Tjebarkul.

– Vi har just avslutat granskningen och kan bekräfta att fragmenten som vår expedition påträffat i området kring Tjerbakulsjön är av meteornatur, sade Viktor Grohovskij, forskare vid Urals federala universitet, till ryska nättidningen RT.com enligt DN.

Enligt rapporterna ska forskarna ha samlat in flera småbitar runt en centimeter stora.

Sömnbrist och stress

Sjukhusen tar emot samtal från skärrade personer som klagar på sömnlöshet och stressymptom.

I tio minusgrader arbetar glasmästare från när och fjärran dygnet runt för att ersätta de över 100 000 kvadratmeter fönster som krossades av tryckvågen.

– Vi måste täcka för fönstren på intensiven och på BB. Vi har fått flytta patienter till salar med hela fönster, sade Oleg Denisov vid sjukhus nummer 9 till rysk tv.

Inga förhöjda strålningsnivåer

Oron för radioaktivitet, ständigt närvarande i en region med flera atomanläggningar, är än så länge obefogad. Myndigheterna har genomfört mätningar runt om i staden samt vid sjön Tjebarkul utan att notera förhöjda strålningsnivåer.

Delstatsguvernören Michail Jurevitj kallade fredagen för Tjeljabinskbornas ”andra födelsedag”.

– Om meteoriten hade varit större hade vi kunnat se en riktig tragedi. Men alla lever! utropade han enligt Komsomolskaja Pravda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Meteoritregn i Ryssland

Mer i ämnet