En kvinna stannar till vid en liten stödmanifestation med ljus och blommor intill centralstationen i Köln. Foto: TT

Ingen misstänkt gripen för de anmälda kvinnobrotten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu fått in över 600 anmälningar i samband med nyårsfirandet i Köln. Över 300 av dem handlar sexualbrott riktade mot kvinnor. Två av dem handlar om fullbordade våldtäkter. Men ännu har ingen misstänkt gripits för sexualbrotten mot kvinnorna.

Två veckor har gått sedan attackerna mot kvinnorna i samband med nyårsfirandet vid centralstationen i Köln. Kritiken har varit massiv mot polisen för att de inte fick kontroll över den kaotiska händelseutvecklingen på nyårsnatten. De har också anklagats för att de förteg och förskönade händelserna.

Några dagar efter nyårsafton kom uppgifter om ett 60-tal polisanmälningar varav ett dussintal handlade om sexuellt ofredande och en våldtäkt. Sedan dess har antalet anmälningar ökat för varje dag och är nu uppe i 652 stycken i området vid centralstationen och Kölnerdomen.

Nyårsövergreppen i Köln

331 av anmälningarna handlar om sexuellt ofredande, två av dem om fullbordade våldtäkter. Resten av brotten, knappt hälften, handlar om stölder och/eller kroppsskada.

Förundersökningar om egendomsbrott

Polisen i Köln säger sig ha identifierat ett 50-tal misstänkta, 18 av dem ska, enligt polisen, vara personer som har sökt asyl i Tyskland.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har åklagarmyndigheten inlett förundersökningar mot 13 personer, fem av dem sitter häktade.

– Men alla dessa handlar om egendomsbrott, ingen handlar om sexualbrotten, säger Ulrich Bremer, den ansvarige åklagaren, till SVT Nyheter.  

Enligt åklagaren rör de 652 anmälningarna 739 personer, offren är alltså fler än anmälningarna. De som handlar om sexualbrott är enbart från kvinnor som har blivit antastade verbalt och fysiskt genom att exempelvis ha blivit tafsade på innanför kläderna.

Chefen för stadens polismyndighet, Wolfgang Albers, avgick den 8 januari till följd av händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet