Theresa May, premiärminister i Storbritannien Foto: TT

Ingen sammanhållen plan för brexit

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen har ingen sammanhållen plan för utträdet ur EU – och en sådan kan dröja upp till sex månader att komma överens om

Det rapporterar BBC, som tagit del av läckta dokument som The Times kommit över.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas kunna aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar de officiella förhandlingarna om att lämna EU, i slutet av mars nästa år.

Brittisk EU-omröstning

Men enligt BBC visar det läckta dokumentet ”Brexit Update” att det kommer att ta minst ett halvår innan regeringen bestämt sig för exakt vad man vill uppnå med brexit, samt komma överens om prioriteringar kopplade till utträdet.

500 dokument

I dokumentet, ett internt pm för brittiska statsrådsberedningen, framgår att regeringen för tillfället arbetar med 500 brexitrelaterade projekt. Sammanlagt kan 30.000 personer behöva anställas för att klara av arbetsbördan.

I nuläget finns en tydlig spricka inom regeringen, med utrikesministern Boris Johnson, brexitministern David Davis och ministern för internationell handel Liam Fox på ena sidan, och finansministern Philip Hammond och näringsministern Greg Clark på den andra. Varje departement har enligt dokumentet sin brexitplan redo – däremot finns ingen gemensam strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet