James Liang erkände sig skyldig till brott i september förra året. Foto: TT

Ingenjör får fängelsestraff för sin inblandning i dieselskandalen

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk distriktsdomare har dömt Volkswagen-ingenjören James Liang till 40 månader i fängelse och 200 000 dollar i böter för att ha fuskat med bilarnas dieselmotorer. Fler domar väntas komma.

Hösten 2015 blev det offentligt. Volkswagen hade systematiskt, under flera års tid, fuskat med siffrorna om hur hälsofarliga ämnen deras dieselbilar släppte ut.

LÄS MER: Volkswagens avgasfusk dödar tusentals

Volkswagens utsläppsbluff

Liang erkände sig skyldig redan tidigare i år för att ha varit delaktig i fusket. Han har under hela tiden samarbetat med det amerikanska rättsväsendet i deras utredning kring Volkswagen.

Långsiktig konspiration

Distriktsdomaren Sean Cox menar att Liang varit delaktig i en långsiktig konspiration, ett svindlande bedrägeri mot de amerikanska konsumenterna.  

– Det här är ett allvarligt brott mot vårt ekonomiska system, säger han.

Fängelsestraff istället för husarrest

Liangs advokater tyckte att han skulle få avtjäna sitt straff i husarrest, medan åklagarna tyckte att ett fängelsestraff var mer lämpligt för den 63-årige ingenjören. 

Domaren säger att han hoppas att ett fängelsestraff ska avskräcka andra bilindustrier och deras ingenjörer från att begå liknande brott.

LÄS MER: Bilen gick sönder efter uppdateringen

Fängelsestraffet som utfärdades av distriktsdomaren är längre än det straff som åklagarna rekommenderat, bötesbeloppet på 200 000 dollar är också tio gånger högre än vad åklagarna hade hoppats på.

LÄS MER: Så avslöjades VW-fusket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet