Foto: Justin Sullivan/TT

Inget åtal mot Clinton

Publicerad

FBI-chefen James Comey finner ingen orsak att åtala Hillary Clinton efter den senaste e-postgranskningen uppger FBI.

Flera källor, däribland nyhetsbyråerna AP och Reuters, att frågan angående den andra genomgången av presidentkandidaten Hillary Clintons e-post är färdig. Resultatet: inget åtal.

– Vi har hela tiden varit övertygade om att inget skulle föranleda FBI att ändra beslutet som fattades i juli. Nu har FBI-chefen bekräftat det, skriver Hillary Clintons pressekreterare på Twitter.

Ingen orsak till åtal

FBI-chefen James Comey har informerat ett utskott i representanthuset att det inte finns någon orsak att åtala Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Genomgången var av e-post som hittats på en dator som tillhör Hillary Clintons nära medarbetare Huma Abendin. I e-posten framkom att Huma Abedins make, Anthony Wiener, skickat sexmeddelanden till en 15-årig flicka.

Republikaner tveksamma

Men fortfarande är förtroendet för Hillary Clinton skakigt på vissa håll. Talmannen i representanthuset, republikanen Paul Ryan kommenterar FBI:s slutsats med att Hillary Clinton ”riskerar vår nations hemligheter”, enligt Reuters.

”Jobbat dygnet runt”

FBI har arbetat ”Dygnet runt för att gå igenom och undersöka en mängd e-post”, säger James Comeys enligt AP, men har alltså inte kommit fram till att Hillary Clinton gjort sig skyldig till något brott.

Hillary Clintons stab har vidare kommenterat beskedet med att man är glad över att frågan är förbi.

FAKTA: Hillary Clintons e-post

Visa

I mars 2015 avslöjade The New York Times att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister 2009 till 2013 använde sig av sin egen privata e-postserver för jobbmejl. Därmed kan hon ha brutit mot lagen.

Sedan maj 2015 har utrikesdepartementet i omgångar offentliggjort över 55 000 sidor från runt 30 000 mejl som Clinton överlämnat.

I juli 2015 meddelade regeringens utredare att hemligstämplade uppgifter hittats i några av mejlen från Clintons privata server. Den federala polisen FBI inledde en utredning.

I maj 2016 riktade UD:s generalinspektör hård kritik mot bristande säkerhet kring Clintons mejlhantering.

I juli 2016 blev FBI klar med sin utredning. Där konstaterades att Clinton handskats ”extremt vårdslöst” med hemliga uppgifter, men att det inte ska ha skett medvetet. FBI rekommenderade att inget åtal väcks mot henne, en rekommendation som justitieminister Loretta Lynch följde.

I augusti 2016 redovisade FBI att ytterligare nästan 15 000 mejl hittats i genomgången av Clintons server, dator och telefoner. Krav har väckts på att även de ska offentliggöras.

I september 2016 släppte FBI ytterligare dokument från sin utredning. Inga bevis har hittats för att någon tagit sig i Clintons e-postserver, men det kan inte uteslutas. Däremot har konton tillhörande personer hon haft mejlkontakter med hackats. Utskrift från FBI:s förhör med Clinton offentliggjorde också.

I oktober 2016 meddelade FBI att utredningen återupptas och att fler mejl ska granskas.

Den 6 november meddelar FBI att det inte finns någon orsak att åtala Hillary Clinton.

Källa: The New York Times/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet