Foto: TT

Borgmästare: Bara en gärningsman i skottdramat

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas huvudstad Ottawa skakades i går av ett skottdrama vid och i parlamentet. Polisen har tidigare sökt fler gärningsmän, men enligt stadens borgmästare verkar den misstänkte, och nu döde, gärningsmannen ha agerat ensam vid skottdramat i parlamentet.

– Det verkar ha varit bara en skytt, och den skytten är nu död, säger stadens borgmästare Jim Watson till CNN.

Drygt tio timmar efter det första larmet om skottlossningen hävde polisen avspärrningarna i Ottawas centrum. De säger i ett uttalande på sin hemsida att det ”inte längre föreligger något hot mot den allmänna säkerheten i området”. Parlamentsledamoten Peter Kent skriver på Twitter att han fått lämna byggnaden ”efter elva timmar”.

Skottlossning i Kanada

SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström befinner sig just nu i Ottawa.

– Jag står ett halvt kvarter från parlamentet. Det är fortfarande avspärrat och det finns många polisbilar här. Men avspärrningarna i staden för övrigt har nu hävts.

Uppmanades att stanna inne

En soldat dödades när den 32-årige misstänkte skytten öppnade eld vid krigsminnesmärket War Memorial på tisdagsförmiddagen. Därefter stormade mannen in i parlamentet, varpå skottlossning utbröt och mannen sköts ihjäl.

32-åringen beskrivs av kanadensiska medier som en Quebecbo med ett kriminellt förflutet, som nyligen konverterat till islam. Myndigheterna ska nyligen ha tagit hand om hans pass, efter att underrättelsetjänster bedömt honom som en ”högriskresenär”.

Utredare har ännu inte presenterat misstänkt motiv till dådet, och det är oklart om fler personer har kopplats till attentatet eller om gripanden med anledning av dådet gjorts. Kanadensisk polis har meddelat att man kommer att hålla en presskonferens under torsdagen och ge mer information om attentatet.

– Det är väldigt många frågor som återstår. En är hur den här mannen kunde ta sig in i parlamentet. Kanada är just nu ett land i terrorberedskap, man har den högsta beredskapsnivån på fyra år, säger SVT:s Erika Bjerström.

Dramat ägde rum dagen efter att myndigheterna höjt nivån för terrorhot i landet. Enligt landets premiärminister är händelsen den andra terroristattacken på tre dagar som skakar landet. Tidigare i veckan körde en 24-årig man, som beskrivs som en radikaliserad islamist, ihjäl en militär utanför ett köpcentrum i Quebec.

Harper utesluter inte medhjälpare

– De kommande dagarna kommer vi att få veta mer om terroristen och hans eventuella medhjälpare. Den här veckans händelser är en grym påminnelse om att Kanada inte är immunt mot den här typen av terroristattacker som vi sett på andra ställen, säger premiärminister Stephen Harper i ett direktsänt tal.

Han befann sig själv i ett möte med flera andra partimedlemmar i ett rum i parlamentet när skottlossningen utbröt. Enligt en regeringsmedlem ska gärningsmannen ha sprungit förbi dörren där premiärministern befann sig.

– Vi kommer att fördubbla våra insatser mot att bekämpa terrororganisationer runtom i världen. Vi kommer aldrig att låta oss skrämmas, säger Harper.

USA:s president Barack Obama fördömde tidigare attacken som ”skandalös”.

– Vi har ännu inte all information om detta var en del av ett större nätverk eller plan, eller om det var en eller flera individer som låg bakom, sade Obama efter att ha pratat med Harper.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Kanada

Mer i ämnet