Det är skillnad på att vara osmickrande och att vara kriminell, skriver Carina Bergfeldt. Foto: Pablo Martinez/AP

”Det är skillnad på att vara osmickrande och att vara kriminell”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är inte en vacker bild av president Trump som målas upp på 448 sidor i Mueller-rapporten. Men det är skillnad på att vara osmickrande och att vara kriminell.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Rapporten konstaterar att presidentens team visste om att Ryssland försökte förstöra för Hillary Clinton. Den skriver också att presidentens team trodde att de skulle vinna röster på den ryska smutskastningen.

Sidorna som handlar om Wikileaks, 51-60, är bland de mest maskade i hela rapporten, med hänvisning till pågående utredning. Men i de bitar som finns att läsa konstaterar utredarna att Trump-kampanjen ”visade intresse” för Wikileaks läckta material, och att de ”uttryckt glädje” över dem. Att president Trump har någon form av insyn i det som sker är också tydligt, då han vid ett tillfälle berättar för sin medhjälpare Rick Gates att ”mer skadlig information är på väg ut”.

”Flertal” kontakter mellan lägren

Justitieminister William Barr har flera gånger sagt att det inte fanns något samröre med Ryssland.

Robert Muellers rapport erbjuder en mer nyanserad bild.

Han påvisar att det fanns ”ett flertal” kontakter mellan de båda lägren men att det inte finns tillräckliga bevis för att fastställa brott. För att det ska klassas som samröre eller maskopi så ska det finnas en uttalad överenskommelse mellan parterna.

Togs inte emot väl av Trump

På de 448 sidorna får vi veta en hel del ny information även under kategorin förhindrande av rättvisa.

Anteckningar från Jody Hunt, som var justitieminister Jeff Sessions stabschef, avslöjar att presidenten inte tog emot nyheten om utredningen väl. När Jeff Sessions berättade för honom att vice justitieminister Rod Rosenstein tillsatt en speciell utredning ledd av Robert Mueller ska president Trump ha sjunkit ihop i sin stol och sagt ”Åh, gud. Det här är fruktansvärt. Det är slutet på mitt presidentskap.”

Han ska sedan ha skällt på Jeff Sessions över att han låtit detta ske och menat att de gånger en speciell utredare tillsatts så har det hindrat presidenten från att göra sitt jobb på rätt sätt.

Ringde till sin advokat

Även här får vi ny information om hur presidenten ringt hem till sin dåvarande advokat och pressat honom att sparka den specielle utredaren. Don McGahn ska ha vägrat, och sa senare upp sig från sin post. Men precis som i fallet med Wikileaks skriver den specielle utredaren i sin rapport att det är svårt att bevisa uppsåt.

De 448 sidorna är inte smickrande för Donald Trump. Men de binder honom inte heller till något brott. Och en som var nöjd med utgången är just presidenten.

Minuter innan rapporten släpptes i morse twittrade han två ord: ”Game Over”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.