Journalisten John Sweeney. Foto: SVT

Rysslandsexperten: ”Inte läge att vara snäll mot Kreml”

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det för slags Ryssland som Margot Wallström åker till i dag? Agenda bjöd in Rysslands ambassadör men han avböjde att medverka. Men John Sweeney, mångårig grävande journalist som nyligen gjort en dokumentär om Ryssland, intervjuas.

Sweeney har bland annat träffat Alexander Dugin, nationalistideologen som har stort inflytande i Ryssland.

Hur skulle du beskriva Alexander Dugin?

Wallström i Ryssland

– Han har en egen TV-kanal som stöder Kreml från en position rätt långt ut på högerkanten. Han tror på ett starkt, ultratraditionellt Ryssland. Han tror att det stora hotet mot världen i dag är islamistisk fascism. Men han anklagas för att vara fascist själv. Folk säger att han är en rysk fascist.

Vad ser du som mest oroväckande i dagens ryska politik?

För det första: Vem leder den ryska oppositionen? Vem utmanar Putin om makten?

Ja, vem?

– Bra fråga. Det är en fråga alla måste ställa sig. Boris Nemtsov sköts ihjäl för två år sedan 100 meter från Kreml. En annan oppositionspolitiker återhämtar sig efter att ha blivit förgiftad. En tredje, Michail Kasianov, Putins första premiärminister, visades hade sex med sin assistent, trots att han var gift, i ett klipp på rysk statlig tv. Och kom ihåg att rysk statlig TV är mycket hårt kontrollerad. En fjärde, Navalnyj. Hans anhängare säger att han är falskt anklagad för bedrägeri och korruption. Alla fyra kan utmana Putin och alla har slagits ut. En av dem är död.

Sveriges utrikesminister ska ju på tisdag träffa Rysslands Sergej Lavrov efter två år av mycket frostiga relationer. Finns det en väg framåt där man kan ha kvar pressen på Ryssland och ändå ha fungerande relationer med dem?

– Ingen vill ju ha krig. Ändå pågår det ett krig – ett litet krig med 10.000 döda – i östra Ukraina. Så det är en svår balansakt. Hela Europa, hela västvärlden måste hantera Ryssland med alla dess brister vad gäller demokrati och rättssäkerhet. Där finns det stora frågetecken. Det som trasslat till det är Donald Trump. Han verkar ha varit oförskämd mot alla – Kina, de medverkande i Saturday Night Live, CIA och Australiens premiärminister, men inte mot Putin märkligt nog. Så det svåra för Sveriges utrikesminister när hon träffar Lavrov nästa vecka är hur hon ska kunna ha en fast hållning vilket ju även övriga Europa och Storbritannien eftersträvar i relation till offensiven från Putins Kreml alltmedan världens mäktigaste man, president Donald Trump, verkar göra allt han kan för att vara trevlig mot Putin.

Samtidigt, vad man än tycker om den politiska situationen i Ryssland, behöver inte världen en fungerande relation med Ryssland, med så många globala kriser?

– Ja, man måste kunna hantera Ryssland och diplomati är av största vikt för att göra Ryssland till en bättre plats för människor som tror på demokrati och rätssäkerhet. Men samtidigt måste man försvara sina värderingar och till exempel på nationalstaters suveränitet. Så att invadera Ukraina, föra krig via ombud och föra in stridsvagnar eller robotramper över gränsen. Det var en robot som sköt ner MH17, det finns det starka bevis för. Men man måste stå upp mot Kreml. Det märkliga med Sveriges ställning är att ni haft två år av iskyla och nu är det verkligen inte läge att vara snäll mot Kreml. Kreml förstår sig på styrka. Svaghet och splittring är inte bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wallström i Ryssland

Mer i ämnet