Foto: SVT

Margot Wallström träffar Sergej Lavrov

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström träffade på tisdagen sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov i Moskva. En presskonferens försenades av att länderna var oeniga om Ukraina och Krim, uppger en diplomatkälla.
– Jag har förklarat att Sveriges linje ligger fast, sade Margot Wallström senare.

Mötet inleddes med en tyst minut för den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin som gick bort häromdagen. Sergej Lavrov pratade i sin korta inledning, då media fick närvara, om länders rätt att försvara sig:

– Varje land har rätt att försvara sina intressen – men det gäller också att försöka förena sina krafter för att hitta en balans och försöka undvika konfrontation, sade Lavrov enligt TT.

Läs mer: Analys: Lavrov – en tuff och skicklig schackspelare

Handelsrelationerna viktiga

Efter mötet hölls en första presskonferens. Sergej Lavrov menade att de båda länderna hade haft mycket bra överläggningar. Han säger att det finns ett intresse för att utveckla kontakter och handel.

– Vi konstaterar att dessa oenigheter som finns mellan våra länder inte bör störa oss, sade han.

På frågan om hur Ryssland nu vill gå vidare med relationerna med Sverige, svarade han:

– Vi har aldrig sagt att det är Sverige som är skyldig till det som sker mellan våra länder. Vi har bara konstaterar att det är så att samarbetet har stoppats av Sverige. Vi har samma situation med andra länder, men vi har alltid sagt att vi är redo att återgå till ett bilateralt samarbete när det finns en vilja från motparten. Nu ser vi en sådan tendens att så småningom finns det länder som vill återgå till normala bilaterala relationer.

Oenigheter om Ukraina

Lavrov sade att de också hade diskuterat Ukraina.

– Vi har stora oenigheter, det ska vi inte dölja, sade han och menade att Minsköverenskommelsen måste stå i centrum för processen.

Minsköverenskommelsen är den som slöts mellan Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina under förhandlingar i början av 2015 och som bland annat går ut på vapenvila och hållandet av val, skriver TT.

Ryssland har bjudit in svenska politiker att besöka Krim ”för att se med egna ögon vad som pågår i denna region”.

”Rakt samtal”

Margot Wallström sade att hon hade haft ett rakt och öppet samtal med sin kollega.

– Vi har olika uppfattningar i saker som Ukraina och Krim. Jag uppskattar att vi kan diskutera det rakt och ärligt grannar emellan, sade hon.

Därefter betonade hon vikten av goda handelsrelationer.

– Det är viktigt för svenska företag, som är ett ganska stort antal och representerar stora ekonomiska intressen, att det finns förutsägbara regler och en rättsäker miljö.

Hon sade också att de har pratat om den europeiska säkerhetsordningen och hur Sverige anser att den påverkas av Rysslands agerande.

– Jag har förklarat att Sveriges linje ligger fast och kommer att ligga fast vad gäller Rysslands agerande mot Ukraina. Vi stöder till fullo EU:s politik gentemot Ryssland, inklusive de åtgärder vi har vidtagit från EU:s sida, sade hon och betonade även betydelsen av Minskavtalet.

Hon påpekade att Sveriges militära alliansfrihet ligger fast.

– Det är Sverige själv som bestämmer vår säkerhetspolitiska linje.

Försenades av oenigheterna

Den första presskonferensen, som skulle ha startat klockan 10, försenades med över 45 minuter. Enligt en diplomatisk källa som var med på mötet drog diskussionen om Ukraina och Krim ut på tiden. Wallström och Lavrov uppges ha helt olika bild av läget – och ”tydliga ståndpunkter”, skriver TT.

Efter presskonferensen skulle samtalen fortsätta innan det var dags för ytterligare en presskonferens.

Under besöket i Ryssland skulle Wallström också hinna med att träffa representanter för olika civilsamhällsorganisationer. Hon skulle även göra ett besök på Ikea.

Se hela presskonferensen här i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Wallström i Ryssland

Mer i ämnet