Utrikesminister Margot Wallström (S) befinner sig i Moskva för att träffa sin ryske kollega. Foto: TT

Margot Wallström hoppas på civiliserat samtal med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

När utrikesminister Margot Wallström träffar sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov hoppas hon att relationerna mellan de båda länderna ska börja tina upp. Hon betraktar inte Ryssland som ett säkerhetshot.
– Jag hoppas att det kan bli ett civiliserat samtal, säger hon till Dagens Nyheter.

Sverige och Ryssland har haft en frostig relation sedan Moskva gav order om att annektera den ukrainska halvön Krim våren 2014.

Men förra veckan kom beskedet att Försvarsmakten återupptar kontakterna med Ryssland på försvarsattachénivå i Moskva och Stockholm, rapporterade Svenska Dagbladet. Och på tisdagen träffar Margot Wallström (S) Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva – den första officiella kontakten på så hög nivå på många år.

Läs mer: Så har svenska militären frusit kontakten med Ryssland

Lojala mot EU-beslut

Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev har hävdat att de har gjort allt för att starta en dialog och kontakter med Sverige. Margot Wallström anser emellertid inte att det är Sverige som har frusit ut Ryssland.

– Vi har varit väldigt lojala mot det som har varit ett EU-beslut, bland annat om att undvika kontakter på högsta nivå. Men vi har med tiden blivit ett av de sista länder som fortfarande inte har kontakt på utrikesministernivå. Jag uppskattar att kunna prata direkt och framföra våra synpunkter. Jag hoppas att det kan bli ett civiliserat samtal, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: Inte vårt fel att relationen är frostig

Margot Wallström säger att hon vill etablera en dialog och en respektfull, direkt kontakt med Ryssland.

– Vi vill framför allt behålla ett konstruktivt samarbete, så att det inte försämras. Vad de gör i säkerhetsrådet är otroligt viktigt, med frågor som Syrien i centrum, säger hon till Dagens Nyheter.

Inget säkerhetshot

Utrikesministern hävdar att hon inte betraktar Ryssland som ett säkerhetshot mot Sverige.

– Nej, det gör jag inte. Vi måste döma efter hur de agerar. Vi talar därför om ”en bred ansats”, där vi både agerar i EU-sammanhang, där sanktionerna är ett verktyg i en verktygslåda, men också arbeta för att till exempel Arktis, ett område som tidigare var ett lågspänningsområde, förblir det. Jag kommer att fråga hur Ryssland ser på kärnvapenupprustning i den regionen, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: Mats Knutson: Se upp för det här när du besöker Moskva, Wallström!

Även Lavrov hoppfull

Lavrov uttalar å sin sida hopp om bättre förbindelser mellan Ryssland och Sverige, lyder den yska statliga nyhetsbyrån Rias rubrik kring dagens möte, skriver TT.

”Jag hoppas att ditt besök i dag kommer att hjälpa till för att vi ska komma över det kanske inte bästa läget i de rysk-svenska relationerna och leda fram till nästa steg för att återupprätta mer långsiktiga kontakter som ömsesidigt gynnar våra länders och folks intressen”, säger Lavrov till Wallström, enligt Ria.

Enligt Ria betonar också Lavrov mängden av andra utbyten – mellan exempelvis studenter, vänorter och organisationer – som finns mellan Sverige och Ryssland.

”Alla de här frågorna hoppas jag att vi ska kunna diskutera i dag i en öppen, ärlig och konstruktiv anda”, säger utrikesministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Wallström i Ryssland

Mer i ämnet