Maria Persson Löfgren blev slagen och skars i låret när hon besökte den ryska delrepubliken Ingusjien förra året. Foto: SR

Maria Persson Löfgren ställer Sergej Lavrov mot väggen

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan blev Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren misshandlad i södra Ryssland. Efter uppgifter om att polisutredningen lagts ned ställer hon nu landets utrikesminister Sergej Lavrov mot väggen.
– Är det en inkompetent polis? frågar hon.

I mars förra året blev Maria Persson Löfgren brutalt överfallen när hon befann sig i den ryska delrepubliken Ingusjien. Tillsammans med tre andra journalister angreps hon av ett 30-tal män, beväpnade med knivar och påkar.

Maria Persson Löfgren blev slagen och skars i låret. Hon tvingades uppsöka sjukhus.

Läs mer: Svensk journalist överfallen i Ryssland

Ställde Lavrov mot väggen

Förra veckan rapporterade den ryska tidningen Gazeta att polisutredningen var nedlagd på grund av bristande bevis, uppgav Sveriges Radio.

I samband med utrikesminister Margot Wallströms besök i Moskva på tisdagen passade Maria Persson Löfgren på att fråga Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov om varför den hade lagts ned.

Läs mer: Margot Wallström träffar Sergej Lavrov

Maria Persson Löfgren sade att hon har varit en ackrediterad korrespondent i Ryssland i 15 år och att hon för knappt ett år sedan blev brutalt misshandlad av ryska medborgare.

– Jag är självklart glad att jag överlevde den attacken, men fick veta för en vecka sedan att polisen har lagt ned utredningen, sade hon på presskonferensen.

Därefter frågade hon Lavrov vilket ansvar som det ryska utrikesdepartementet tar för ackrediterade journalister i Ryssland. Hon ville även veta hur vi i Sverige ska tolka att polisutredningen lagts ned.

– Är det en inkompetent polis, är det poliser som är rädda eller finns det områden, ”no-go-zones” i Ryssland, dit vi journalister inte bör åka för att det är alldeles för farligt? frågade hon.

Läs mer: Ingen gripen för attack mot SR-journalist

Bad om ursäkt

Sergej Lavrov svarade att det var synd att Maria Persson Löfgren redan hade bestämt vilket reportage hon skulle göra – men förnekade att utredningen är nedlagd.

– Strax efter det inträffade förklarade representanter för ryska myndigheter att utredningen påbörjats och att man skulle finna alla inblandade. Jag vill också säga att polisutredningen pågår, den är inte avslutad, sade han.

Sedan bad han om ursäkt från de ryska myndigheternas sida och sade att erfarna poliser jobbar med ärendet och försöker hitta förövarna.

– Jag hoppas att man snart ska hitta dem.

Lavrov påpekade att det är omöjligt att försäkra sig mot allt som händer.

– Livet visar oss att yrken som journalist och diplomat är mycket farliga.

Upp till bevis

Sveriges Radios vd Cilla Benkö menar att det nu är upp till bevis för Sergej Lavrov.

– Det som jag ändå tycker är positivt är att enligt de rapporter som vi har fått har Margot Wallström själv tagit upp den här frågan vid sitt möte med den ryska kollegan och uttryckligen frågat om utredningen, varpå han förnekar att den skulle vara nedlagd. Hon poängterar vikten av att den återupptas i så fall, säger hon till SR Ekot.

SVT Nyheter har sökt svenska utrikesdepartementet för en kommentar, men presstjänsten kan ännu inte lämna någon information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Wallström i Ryssland

Mer i ämnet