SVT:s Carina Bergfeldt: ”Inte över – men vapenvila”

Uppdaterad
Publicerad

Det 19 månader långa handelskriget mellan USA och Kina har fått en tillfällig lösning efter att parterna kommit överens om ett första ramavtal.

– Det finns en stor lättnad i USA, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt

President Donald Trump säger samtidigt att de nuvarande tullarna på 25 procent kommer att kvarstå och han flaggar för att det kan bli nya tullar om det skulle uppstå nya problem.

– Handelskriget är inte över men det är åtminstone vapenvila i den här konflikten mellan två av världens absolut största ekonomier, säger Carina Bergfeldt.

Om nästa fas i avtalet ska USA och Kina börja förhandla om direkt efter årsskiftet.

För USA:s president är avtalet viktigt.

– Det är val i USA 2020 och om det här avtalet skrivs under blir det en ekonomisk boom. Och det är alltid bra för den sittande presidenten inför ett kommande val, säger Carina Bergfeldt.

– Och de som främst kommer att gynnas i första läget är lantbrukare, som till stor del röstar på Donald Trump och som har drabbats hårt av det här handelskriget. Och deras stöd behöver verkligen Trump i nästa val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.