Kunder i en butik i Kina vid en utförsäljning tidigare i år när Forever 21 drog sig ur landet. Foto: Andy Wong/AP/TT

Internationell klädkedja riskerar konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska klädkedjan Forever 21 har lämnat in en ansökan om konkursskydd. Butiker i 40 länder ska stängas.

Bolaget grundades i Kalifornien på 1980-talet och kommer nu att upphöra med verksamheten i 40 länder, bland annat Kanada och Japan.

Klädkedjan räknar med att fortsätta driva hundratals butiker i USA och sin webbutik, även om 178 butiker ska stängas på hemmamarknaden.

– Vad vi hoppas med att göra med den här processen är bara att förenkla saker och ting så att vi kan komma tillbaka till det vi gör bäst, säger Linda Chang, dotter till grundarna och med i företagsledningen, till The New York Times.

Forever 21 har ett liknande upplägg som H&M och Zara, med moderna men billiga kläder. Omsättningen har dock rasat från 4,4 miljarder dollar 2016 till 3,3 miljarder förra året. Kedjan har också drabbats av växtvärk efter en aggressiv lansering på nya marknader. Bolaget meddelade tidigare i år att man lämnade Kina.

– Detaljhandeln är uppenbarligen i förändring, det har blivit minskning i köpcentertrafiken och försäljningen skjuts mer mot online, säger Chang.

”Flera butiker kommer att stänga”

Kedjans ekonomiska problem innebär också en milstolpe i den pågående butiksdöden.

– Det här är det största offret vi kunnat se hittills i den här trenden, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Och trots att butikskedjan har många likheter med jättar som just H&M och Zara som finns i Sverige så går det bättre för de butikerna.

– Forever 21 har gjort fel i att man expanderat väldigt mycket den senaste tiden. De har liksom missat onlinetrenden, säger hon.

Men det finns anledning för även svenska butiker att vara oroliga.

– Jag tror man får vara beredd på att fler butiker i Sverige kommer att stänga igen. Men klädbutiker kommer finnas kvar. Men det måste bli som koncept som gör att kunden får en upplevelse med besöket. Billigt mode fungerar inte längre, säger Maria Landeborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.