Internetexpert efter haveriet: Någonting är systematiskt fel

Uppdaterad
Publicerad

Ett fel som inte får hända. Kritiken mot Facebook är hård efter de omfattande störningar som drabbade samtliga användare världen över.

– Jag är övertygad om att Facebook skäms, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Ändringar i nätverksinställningar låg bakom nattens haveri som slog ut både Facebook, Instagram och Whatsapp i flera timmar. Problemet drabbade inte bara tjänsterna och dess användare. Även Facebooks interna system kraschade och anställdas passerkort slutade fungera vilket försvårade arbetet med att återstarta plattformen.

Enligt Måns Jonasson svenska Internetstiftelsen visar haveriet på brister i Facebooks säkerhetstänk.

– Om man kan göra den här typen av konfigurationsändringar som ställer till det så här mycket, utan att kunna åtgärda det, så är någonting systematiskt fel, säger Måns Jonasson.

Går inte att undvika helt

Det skulle ta sex timmar innan felet var löst. Flera it-experter runt om i världen påpekar idag problemet med att låta interna system köras från samma plats.

Måns Jonasson är överraskad över hur lång tid det tog för Facebook att återstarta systemet, även om driftstopp aldrig går att undvika helt och hållet.

– Som samhälle investerar vi enorma pengar i vårt elnät, men ändå så blir det strömavbrott då och då. Det finns force majeure och det finns den mänskliga faktorn, det man ska göra är att minimera de här riskerna och här har man uppenbart misslyckats för det här borde inte ha kunnat ske, säger han.

Samhällskritisk infrastruktur

För tio år sedan hade driftstoppet hos Facebook inte alls fått lika stor samhällseffekt, menar Måns Jonasson. Idag blir avbrottet mer påtagligt då plattformen, tillsammans med Whatsapp, hunnit bli en samhällskritisk infrastruktur för kommunikation.

– Det är via Facebook som myndigheter når ut till de flesta användarna. Det är där vi kommunicerar med varandra, där grannskapsgrupper når ut med information och där man ordnar skallgångskedjor efter försvunna människor, säger Måns Jonasson.

– Jag är övertygad om att Facebook skäms och inleder ett ganska stort säkerhetsarbete för att se till att det här inte händer igen, säger han.

Hör SVT:s reporter reda ut vad som hände när ett ”routerfel” slog ut Facebook – och it-säkerhetsexperten John Bambenek om vad han menar med att ”internet hålls samman av undermålig silvertejp och tuggummi” – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.