Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Invånare känner sig ”inlåsta” efter nya restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

De nya covidutbrotten i Peking har lett till att Kinas huvudstad inför striktare restriktioner och nedstängningar. Stadens invånare visar nu sitt missnöje.

– Restriktionerna i Peking är mycket stränga. Jag kan inte ens gå ut och äta någonstans, säger en Pekingbo.

De nya restriktionerna inleddes den första maj, samma dag som en fem dagars lång ledighet inleds i Kina. Ledigheten, en så kallad gyllene vecka, är vanligtvis en av landets mest hektiska reseperioder.

– Jag känner att dessa restriktioner är överdrivna, de gör människor oroliga, vi kan inte stå ut med det, säger Pekingbon och ekonomen Ma.

Hon är också kritisk till den hälsoapp som används i Kina används för att stoppa smittspridningen.

– Hälsoappen i mobilen markerar min profil som ”onormal”, så nu kan jag inte göra någonting.

Nöjesparker och aktiviteter området håller öppet, men med begränsad kapacitet och restauranger får endast erbjuda leverans av mat.

– Vi säljer betydligt mindre än förut, kunderna får inte komma in på restaurangen, och de som beställer hem mat är också färre, säger ett restaurangbiträde.

I Peking bor det 22 miljoner människor och på lördagen rapporterades 67 nya covidfall.

Hör Pekingbornas reaktioner på restriktionerna  klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.