Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kina blir det allt tydligare att taktiken kring nolltolerans för covidsmitta inte längre fungerar. Hör SVT:s Ulrika Bergsten om vad som händer i Kina. Foto: SVT/TT/AP

Snabb covidsmitta oroar i Kina: ”Drabbar landet med full kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Kina upplever just nu den värsta vågen av coronasmitta sedan pandemins start. Bland annat har mångmiljonstaden Shanghai varit under en strikt lockdown de senaste två veckorna, allt för att få stopp på spridningen. 

– Nu när hela världen gått från nedstängt till öppet så drabbar det Kina med full kraft, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Världen öppnar upp allt mer efter pandemin, men i Kina är smittan nu större än på länge.

– Man har skrutit så länge om hur man hanterat den här coronaepidemin och att Kina har besegrat den. Men nu när hela världen gått från nedstängt till öppet så drabbar det Kina med full kraft, det som drabbade världen för två år sen, säger Ulrika Bergsten. 

Ulrika Bergsten konstaterar att det procentuellt inte handlar om så många konstaterade fall i Shanghai, men i Kina råder nolltolerans.

– Vi hade inte blinkat särskilt hårt för det i Sverige om man tittar på procentsiffran, men i Kina har man gjort det till en politisk prestigesak att man inte ska ha någon smittad. Det är också en allvarlig situation för man har inte någon flockimmunitet och de äldre är inte fullvaccinerade, säger hon. 

– Det finns också en stor oro eftersom att man inte har lika många akutsjukvårdsplatser som man har i övriga världen. I och med att den kinesiska regimen är stabilitetsknarkare vill man ha lugn och ro och det här är något som hotar och skrämmer så därför slår man till med en hård lockdown i Shanghai.

”Får inte ut varorna”

Nu sprider sig en oro att Peking är näst på tur att stängas ned, något som får människor att bunkra mat och förnödenheter. Även ekomomin påverkas av det ovissa läget och det slår bland annat mot börserna.

– Det stora problemet är att man inte får ut varorna ut i världen. Varukedjorna är brutna, man stänger till i hamnar och vägarna längst ned i Kina är stängda. Hotet om att det skulle drabba Peking är en signal om att det är väldigt, väldigt allvarligt. Nu börjar man allt mer förstå att den taktik man haft inte riktigt funkar på omikronsmittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.