En brand i utkanten av Kiev, efter en av nattens attacker. Foto: Gleb Garanich/Reuters/TT

Invasionen av Ukraina – dag 3

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statliga ryska medier tog trupperna tagit en paus för att återuppta offensiven till kvällen. Sent på lördagskvällen meddelade EU-kommissionen att de planerar nya sanktioner – nu väntas utvalda ryska banker uteslutas från Swift.

– Vi kommer inte lägga ned några vapen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lördagen.

Jämfört med fredagen har det varit färre uppgifter om krigshandlingar i Ukraina under lördagen. Enligt statliga ryska medier har de ryska styrkorna tagit en paus.

Flera experter har dragit slutsatsen att de ryska trupperna mött ett starkare motstånd än de hade räknat med. Och att de därför behövt hämta in förstärkningar.

Kriget i Ukraina

Enligt ryska medier återupptogs offensiven under kvällen. Ett utegångsförbud är infört i Kiev sedan 17 på lördagseftermiddagen lokal tid. Det gäller fram till 08 på söndagsmorgonen. Flyglarm har hörts över staden flera gånger under kvällen. Och enligt CNN hördes sent på lördagskvällen höga explosioner samtidigt som ett pulserande ljus syntes på himlen ovanför staden.

Utesluts från Swift

Sent på lördagskvällen meddealde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att nya sanktioner planeras. Nu ska Frankrike, Storbritannien, Kanada, Tyskland och USA utestänga utvalda ryska banker från från transaktionssystemet Swift. Det skulle förhindra bankerna från att handla med omvärlden.

Därtill avser man stoppa ryska oligarker från att nyttja sina tillgångar i unionen och begränsa den ryska centralbankens tillgång till sina ekonomiska medel. EU:s utrikesministrar möts klockan 18 på söndag.

”Hört skottlossning sporadisk”

Natten mot lördagen kom flera uppgifter om strider runtom i Ukraina.

Ukraina hävdar att man har skjutit ned två stora ryska transportflygplan, varav ett lastat med fallskärmssoldater. Ryssland hävdar att man har skjutit ned flera ukrainska stridsflygplan, helikoptrar och drönare.

Bägge sidor rapporterar också hundratals dödsfall hos sin motståndare, men deras uppgifter är svåra att verifiera. Klart är att skottlossning och smällar har ekat i Kiev under natten till lördagen.

Bostadshus träffat av raket

Samstämmiga mediauppgifter tyder på sammandrabbningar i området Sjuliavka i västra Kiev, där strider bland annat ska ha ägt rum vid en tunnelbanestation. Filmklipp från platsen visar brinnande fordon på en gata.

Under lördagsmorgonen rapporterades också att ett bostadshus i närheten av en av huvudstadens flygplatser träffats av en rysk raket eller robot. En stor del av det högra hörnet av fastigheten är borta och flera hem är förstörda.

Frivilliga beväpnas

Från norr, syd och ost försöker ryska trupper tränga in i Kiev. Ukrainas militär uppger att ett angrepp mot en armébas i stadskärnan stoppades under lördagen, och president Volodymyr Zelenskyj publicerade på morgonen ett videoklipp där han befinner sig i centrala Kiev.

– Jag är här. Vi tänker inte lägga ner våra vapen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet