Foto: TT

Irak väntas utropa seger i Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Den irakiska regeringsarmén står nu ”bara några meter” från att slutgiltigt besegra terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Mosul, rapporterar statlig irakisk tv. Regeringssidan väntas utropa seger inom några timmar, heter det.

Den senaste tiden har IS bara kontrollerat en mindre del av Mosuls äldsta och centralaste delar.

Mosul är Iraks näst största stad efter Bagdad. Före kriget hade den omkring två miljoner invånare.

Slaget om Mosul 2016-2017

2014 invaderade IS staden och utropat ett kalifat där – ett islamiskt rike, med en religionstolkning som högsta styrande princip. Iraks regering och dess armé samlade sig så småningom till en offensiv för att återta staden. Både IS hårdhänta maktutövning och striderna för att befria Mosul har inneburit mycket svåra umbäranden för civila.

LÄS MER: Irakiska armén har ringat in IS-fäste i Mosul

Före midsommar sprängde IS en medeltida moské I Mosul med en världsberömd lutande minaret kallad al-Hadba, ”Puckelryggen”. Det sågs som ett bevis för att IS kvarvarande krigare insåg att striden skulle vara över.

LÄS MER: Attack mot IS-fäste i Mosul har börjat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet