Europeiska människorättsdomstolen slår nu fast att Finland brutit mot de punkter i europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som berör rätten till liv och förbud mot tortyr Foto: Christian Lutz/TT

Finland döms i europeiska människorättsdomstolen efter utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Mannen och hans familj hade utsatts för attacker i Irak och därför flytt till Finland. Trots det nekades han asyl och han återvände till Bagdad där han senare dödades. Nu konstaterar europeiska människorättsdomstolen att Finland brutit mot Europakonventionen, rapporterar Svenska Yle.

Det var i september 2015 som mannen hade flytt till Finland med sina två barn. 18 månader senare nekas hans asylansökan av finska Migrationsverket.

Farhågorna besannades

Mannen överklagade till förvaltningsdomstolen. Hans bakgrund som sunnimuslim i ett Irak där shiamilisen fick allt större inflytande, samt hans tidigare roll i Saddam Husseins armé och att han arbetat för ett amerikanskt företag var några av de anledningar till att han hade valt att fly, rapporterar Svenska Yle.

Mannen hade också uppgett att han blivit beskjuten, fått bilen sprängd och att hans dotter hade utsatts för ett kidnappningsförsök. Allt detta inom loppet av fyra månader.

I december 2017 valde mannen att återvända till Irak frivilligt som det heter. Tre veckor senare skjuts han ihjäl i östra Bagdad, tre skott i huvudet och kroppen, rapporterade Svenska Yle ifjol. Enligt ögonvittnen var det tre okända milismän som sköt honom från en pickup.

Bröt mot Europakonventionen

Europeiska människorättsdomstolen slår nu fast att Finland brutit mot de punkter i europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som berör rätten till liv och förbud mot tortyr, artikel två och tre.

I beslutet konstaterar domstolen att de finska myndigheterna inte har haft en rimlig förklaring till varför de inte tog hoten mot mannen på tillräckligt stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.