Flera döda i våldsamma protester i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har dödats och hundratals skadats i våldsamma protester runt om i Irak. Nu bjuder den irakiske talmannen Mohammed al-Halbusi in proteströrelsens representanter till parlamentet för att diskutera en lösning uppger irakisk statsmedia.

De senaste dagarna har demonstranter trotsat ett rådande utegångsförbud i Irak. Man protesterar mot vad man anser vara ett problem med växande korruption. Nyhetsbyrån AP rapporterar att åtminstone 19 personer har dödats i protesterna, bland dem en polis.

Nu har talman Mohammed al-Halbusi bjudit in representanter för proteströrelsen till parlamentet för att höra deras krav i ett försök att få till en fredlig lösning. Det uppger Irakisk statsmedia rapporterar AP.

Regeringskritiska demonstranter i Bagdad på onsdagen. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Protesterar mot korruption och dåliga levnadsförhållanden

Utöver korruption så är en fjärdedel av de unga i landet arbetslösa och levnadsförhållandena dåliga vilket också är något som förargar demonstranterna.

– Vi vill ha jobb och bättre samhällsservice. Vi har bett om det i flera år men regeringen har inte svarat, säger den 27-åriga demonstranten Abdallah Walid, enligt TT.

Skarpa skott och strypt internet

Myndigheter i Irak har på flera sätt försökt hindra att folk samlas på gatorna. Utöver utegångsförbud i flera städer så har tillgången till internet i stor omfattning strypts.

Utegångsförbudet i Bagdad berör sex miljoner personer och när invånare i staden under onsdagen trotsade förbudet avlossade militär skarpa skott för att stoppa protesterna. Det berättar nyhetsbyrån AFP:s fotograf enligt TT. Det finns också rapporter om att militär, som kallats in för att stödja polisinsatsen, har avlossat tårgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.