Protester på Tahrirtorget i Bagdad i tisdags. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Iraks premiärminister vill ombilda regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen ”magisk lösning” på korruptionsproblemen i Irak, säger premiärministern i ett tv-tal som utgör hans första framträdande sedan de landsomfattande protesterna utbrutit. Men Adil Abd al-Mahdi ger demonstranterna delvis rätt, och utlovar reformer.

Men han upprepade flera gånger att landet blir onödigt svårstyrt eftersom ministrar har svårt att få gehör i parlamentet.

Ett 30-tal dödsoffer rapporteras i de utbredda gatuprotester mot vanstyre som skakat Irak i veckan. I tv-talet kallar al-Mahdi ropen på ett slut på myglet för ”korrekta”.

I torsdags infördes utegångsförbud i Bagdad och flera andra storstäder, men det verkar inte avskräcka demonstranter från att dra ut på gatorna. Läget är dock svårbedömt, eftersom myndigheterna försöker hålla internet stängt för att försvåra protesterna. Ungefär 75 procent av Irak är nedkopplat, enligt webbövervakaren Netblocks.

Mycket beror nu på hur religiösa ledare agerar. Den högste shiamuslimske ledaren, storayatollan Ali Sistani, har ännu inte uttalat sig. Han väntas i dag som brukligt delta i fredagsbönen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.