Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif anklagar Israel för att ha orsakat strömavbrottet i atomanläggningen Natanz. Foto: AP

Iran anklagar Israel för sabotage i atomanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Iran pekar ut Israel som huvudansvarigt för strömavbrottet i atomanläggningen Natanz. Enligt ett officiellt uttalande skedde inga radioaktiva utsläpp.

– Det kunde ha inträffat en katastrof. Det är en handling mot mänskligheten, sade Irans utrikesdepartement på måndagen.

Mellanösternexpert Rouzbeh Parsi vid Utrikespolitiska institutet säger att allt tyder på att det var sabotage utfört av Israel.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif anklagar Israel för att ligga bakom strömavbrott i anläggningen Natanz som rapporterades på söndagen.

– Sionisterna vill hämnas eftersom vi har varit framgångsrika i arbetet med att lyfta sanktionerna. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas på sionisterna, sade Zarif i statlig tv.

Parsi: Israel sinkar Iran

Det är en strategiskt viktig anläggning för Iran eftersom det anrikas uran där.

Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är med största sannolikhet ett avancerat sabotage utfört av Israel.

– Allt tyder på att det är ett sabotage. Man har sinkat den iranska anrikningsförmågan, säger han.

– Diskussionen handlar nu om varför man (Israel) bekräftat det så nära in på händelsen. Man brukar annars undvika det.

Ingen dementi

Israel varken förnekar eller bekräftar uppgiften. Anonyma källor inom israelisk underrättelsetjänst har bekräftat uppgiften för israeliska medier.

-Jag kommer aldrig tillåta Iran att få atomförmågan och utföra sitt mål om folkmord för att eliminera Israel, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på måndagen.

– Israel kommer att fortsätta att försvara sig mot Irans aggression och terrorism, sa han enligt Reuters.

Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Explosivt material

Natanz är en av Irans två stora anläggningar för att tillverka renare uran. Så sent som i lördags startade nya centrifuger i anläggningen.

– Vad jag sett från rapporterna så handlar det om att man slagit ut den interna och självständiga elförsörjningen i den här anläggningen, säger Rouzbeh Parsi.

Det är med stor sannolikhet inte en cyberattack.

– Det är inte frågan om att man bara manipulerat någonting via nätet. Här pratar vi om explosioner där man har apterat det explosiva materialet inne i anläggningen.

Iran hävdar att det kunde inträffa en katastrof?

– Så fort man har att göra med radioaktivt material så är det försiktighetsprincipen som gäller. Det visar hur usel säkerheten kring den här anläggningen är.

Foton distribuerade av Irans regering som uppges föreställa anläggningen Natanz och urancentrifuger samt president Hassan Rouhani då han talar om Irans atomenergiprogram. Foto: AP 10 april 2021

Nio månaders försening

Enligt uppgifter på måndagen är den interna strömförsörjningen helt utslagen.

– Enligt de preliminära bedömningar jag har sett kommer urananrikningen där att försinkas i ungefär nio månader.

Iran har påbörjat anrikning av uran i renlighetsgrad upp till 20 procent. Det är användbart i forskningsreaktorn i Teheran som bränsle och vid strålbehandling av cancerpatienter, uppger Parsi.

Det används inte till vapen, säger Parsi.

– För vapen måste man komma upp i 90 procent. Då pratar vi om en helt annan nivå. Man har börjat anrika lite till 20 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.