Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei när han höll sitt tv-sända nyårstal till nationen. Foto: AP 21 mars 2021

Uppgift: Iran har gripit israelisk spion

Publicerad

Iran har gripit en israelisk spion, rapporterar Reuters som hänvisar till uppgifter i iranska statskontrollerade medier.

Ytterligare ett okänt antal personer som uppges har varit i kontakt med utländska underrättelseorganisationer ska ha gripits.

Iransk statskontrollerad massmedia uppger på måndagen att iranska myndigheter har frihetsberövat en ”israelisk spion”. Gripandet ska ha skett i provinsen Östazarbaijan i Iran.

”Även andra spioner greps som var i kontakt med flera länders underrättelsetjänster” meddelade en representant för Irans underrättelseministerium, enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till iransk statsmedia.

Det finns inga uppgifter om vilka nationaliteter de gripna har, förutom den påstådda israeliska spionen. Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna. Iran har tidigare anklagat Israel för att ligga bakom sabotage och mord på kärnfysiker i Iran.

Avrättad kärnforskare

Iran pekade ut Israel som ansvarig för mordet på forskaren Mohsen Fakhrizadeh i november 2020. Det har påståtts att han hade stort betydelse för ett hemligt kärnvapenprogram i Iran.

Vad som hittills är känt är att Iran upphörde med sin tillverkning av kärnvapen år 2004, enligt Robert E. Kelley, kärnvapenexpert vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. Han hänvisar till uppgifter från bland annat amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Kelley har bland annat lett FN:s kärnvapeninspektioner i Irak.

I juni 2020 avrättade Iran en iranier dömd för spioneri åt Israel och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.