Ali Abedzadeh, Irans chef för trafikflyg, under en presskonferens i Iransk statlig tv. Foto: AFP Photo/HO/Iran Press/TT

Iran dementerar att plan sköts ner med robot

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Kanadas premiärminister Justin Trudeau pekar mycket på att Iran av misstag sköt ner det ukrainska planet som störtade strax efter avgång i onsdags morse. Men uppgifterna dementeras kraftigt av Iran.

176 personer omkom när flygplanet, som var av modell Boeing 737-800, störtade strax efter starten – och enligt Justin Trudeau pekar alltså mycket på att det ska ha skjutits ned av iranskt luftvärn. New York Times har också publicerat ett videoklipp som sägs visa hur planet träffas.

Detta dementeras dock kraftigt av Iran.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

– Vi måste invänta resultatet av utredningen men vi kan med säkerhet redan nu säga att planet absolut inte sköts ned av en robot, säger Ali Abedzadeh, Irans chef för trafikflyg, på en presskonferens i iransk tv.

Visade upp färdskrivarna i tv

Enligt Ali Abedzadeh skulle delar från flygplanet ha varit utspridda över ett stort område om det hade träffats av en robot, något han alltså förnekar ska ha hänt.

Iran har också visat upp de två färdskrivarna från planet i tv. Färdskrivarna, ibland beskrivna utifrån den gamla benämningen svarta lådan, ska vara skadade men ändå gå att läsa av.

Ann Linde kräver full insyn

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar Irans dementi om att planet ska ha skjutits ned för TT:

– Då blir det ännu viktigare att haveriutredningen är transparent, genomgripande och oberoende, säger hon.

Ann Linde vill inte svara på frågan om vad det skulle innebära om det det trots allt stämmer att Iran har skjutit ner planet.

– Jag tycker inte att jag ska kommentera det förrän vi vet om det stämmer eller inte.

Ann Linde säger att Sverige kräver full insyn i haveriutredningen. Enligt henne har Sverige inte några egna uppgifter på att planet sköts ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet