Räddningsarbetare i området där planet kraschade 8 januari i år. Foto: Ebrahim Noroozi / AP Photo / TT

Iran: Felriktad radar ledde till nedskjutning av plan

Uppdaterad
Publicerad

Nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarplan utanför Teheran i januari berodde på en felriktad radar, enligt Iran.

I en rapport från iranska luftfartsverket, beskrivs det hur händelsekedjan börjar med glömska hos en operatör på det iranska luftvärnssystemet. Han ska ha glömt att justera inställningarna på radarn efter att den flyttats till en ny plats, vilket gjorde att den visade 107 grader fel.

Nästa misstag var att det ukrainska planet misstogs för en kryssningsmissil på väg mot Teheran, en felaktighet man enligt rapporten borde ha upptäckt även om radarn angav fel läge.

Avfyrade utan att invänta order

Detta följdes av att en icke namngiven annan operatör avfyrade missiler mot vad han trodde var ett hot, utan att invänta tillstånd från sina överordnade. Reglerna inom det militära i Iran säger att om man inte får kontakt med kommandobryggan, ska inga missiler avfyras.

Utredningen pågår fortfarande, och det är inte utredningens slutrapport.

17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige fanns ombord på planet, som var på väg mellan Teheran och Kiev. Samtliga 176 som fanns ombord omkom.

I början av juli slöt Sverige, Iran och övriga länder som hade medborgare ombord på planet ett samförståndsavtal där man ska förhandla om ersättning till offrens familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.