Iran: Kärnenergiforskare dödad i attentat

Uppdaterad
Publicerad

En ledande iransk kärnenergiforskare har mördats, uppger iranska statliga medier. Mohsen Fakhrizadeh ska enligt uppgifter ha dödats i en attack. Iran misstänker att Israel ligger bakom dådet och varnar för ökad krigsrisk.

Enligt iranska statliga och halvstatliga medier var det först ett bombdåd mot Mohsen Fakhrizadehs bil, som senare efterföljdes av personer som öppnade eld mot bilen. Fakhrizadeh blev så allvarligt skadad att han senare avled av sina skador på sjukhus.

Bilen som den iranske kärnforskaren satt i vid attacken. Foto: AFP / TT

Hotar slå tillbaka

Utrikesministern Javad Zarif kallar dem som ligger bakom dådet för “terrorister” och skriver på Twitter att det finns tecken på att Israel ska ha haft en roll i dödandet.

En militär befälhavare, som står Irans högste andlige ledare ayatolla Khamenei nära, har lovat att slå tillbaka mot de ansvariga, skriver nyhetsbyrån Reuters. Han anklagar Israel för att vilja framkalla krig medan den Israelvänlige Donald Trump ännu är USA:s president.

Mohsen Fakhrizadeh anses vara den drivande kraften i utvecklandet av Irans påstådda kärnenergiprogram och landets främsta motståndare har tidigare pekat ut Fakhrizadeh som hjärnan bakom ett atombombsprojekt. Iran anklagas för att ha drivit projektet i det fördolda fram till år 2003, skriver Reuters.

Fakhrizadeh namnges även 2015 i atomenergiorganet IAEA:s ”slutgilitiga bedömning” av Irans kärnenergiplaner. Där beskrevs hans roll som att övervaka verksamhet ”till stöd för en möjlig militär dimension inom (Irans) kärnenergiprogram”.

Iran har dock konsekvent nekat till att ha bedrivit någon sådan forskning inom ramen för sitt atomenergiprogram.

”Kom ihåg namnet”

Att Iran pekar ut ärkefienden Israel beror bland annat på att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nämnde Fakhrizadehs namn i ett framträdande år 2018.  

– Kom ihåg det namnet, Fakhrizadeh, sade Netanyahu då. 

Israel har ännu inte kommenterat anklagelserna och nyhetsbyrån Reuters har sökt Benjamin Netanyahus kansli för en kommentar. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har också avböjt att kommentera.

Det eventuella lönnmordet sker vid en känslig tidpunkt, då USA:s kommande maktskifte kan innebära att det internationella kärnavtalet med Iran åter aktualiseras. Det var president Trump som beslutade att USA skulle lämna avtalet.

  • Enligt underrättelser i väst och det internationella atomenergiorganet IAEA spelade Mohsen Fakhrizadeh en stor och viktig roll inom Irans atomenergiprogram. Enligt Iran var han inte inblandad alls utan ledde en forskningsenhet inom försvarsdepartementet. Det finns få belagda uppgifter om hans person.
  • Fakhrizadeh föddes i staden Qom år 1958, enligt en rapport från en oppositionell iransk grupp som verkar i exil. Han uppges där vara en biträdande försvarsminister samt brigadgeneral inom det mäktiga revolutionsgardet.
  • En bild som bifogades till rapporten uppges föreställa honom, där han har mörkt hår och skäggstubb.
  • Från väst har Mohsen Fakhrizadeh pekats ut som hjärnan bakom ett hemligt kärnvapenprojekt, som man säger har verkat i det dolda inom ramen för landets atomenergiprogram, där det anrikas uran.
  • Han omnämns i en FN-resolution om Iran som antogs 2007, som en person som är inblandad i kärnvapen- eller robotprogram i landet. IAEA pekade 2011 ut honom i en rapport som en centralfigur vars kompetens var av största vikt för att landet skulle kunna tillverka en atombomb.
  • Iran nekar till att över huvud taget ha haft några kärnvapenplaner. Man har tidigare vidgått Fakhrizadehs existens när sådana anklagelser riktats mot honom, men då sagt att han är en militär officerare inte har något med atomenergiverksamheten att göra.

Källa: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.