Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian har enligt AFP krävt att Sverige ska stoppa koranbränningarna. Foto: Issei Kato, TT arkiv

Iran kräver att Sverige stoppar koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Regimen i Iran har riktat nya krav på att koranbränningar i Sverige ska stoppas. Dessutom att iraniern Hamid Noury, som av en svensk domstol dömts till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott, ska släppas.

Kraven framställdes av det iranska utrikesministeriet på söndagen, rapporterar AFP. Landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian ska under mötet i FN:s generalförsamling ha diskuterat koranbränningarna med sin svenska motsvarighet Tobias Billström (M).

Han ska då enligt AFP ha sagt att ”försvara de svenska värderingarna på bekostnad av två miljarder muslimers värderingar är oacceptabelt”.

I juli meddelade Iran att Sveriges tillträdande ambassadör i landet, Mathias Otterstedt, inte var välkommen. Enligt söndagens uttalande kommer någon ny ambassadör inte accepteras förrän koranbränningarna upphört.

UD bekräftar samtal

Dessutom vill regimen att Hamid Noury, som Stockholms tingsrätt dömt till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott för sin medverkan till iranska massavrättningar på oppositionella 1988, ska släppas fri.

De svenskar som sitter fängslade i Iran, EU-tjänstemannen Johan Floderus samt forskaren Ahmadreza Djalili, som dömts till döden för spioneri, nämns däremot inte i uttalandet.

Svenska UD bekräftar att Tobias Billström haft ett möte med Irans utrikesminister men vill inte gå in på vad som sades under samtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.