Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från protesterna i Iran i klippet. Foto: EPA

Protesterna trappas upp i Iran – allt fler grupper gör motstånd

Uppdaterad
Publicerad

I Iran bemöts de omfattande protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död allt mer våldsamt med tårgas och beskjutning. Under dagen bröt slutligen ayatolla Ali Khameni tystnaden om utvecklingen genom att beskylla USA och Israel för protesterna.

– Man måste först fabricera en berättelse av att det här är ett hot som kommer utifrån och sedan rättfärdiga användningen av våldet för att döda sitt eget folk, säger Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet.

Videor som sprids på sociala medier visar hur protesterna, tre veckor in, återigen blossat upp i landet. Samtidigt möts demonstranterna av en säkerhetspolis som tycks bli allt mer våldsam. Flera videor visar hur iransk polis på motorcyklar jagar springande studenter i ett garage. Andra klipp visar hur demonstranter förs iväg med svarta tygpåsar över huvudet och andra tycks bli beskjutna av polisen.

Landets ledare Ali Khameni framträdde i dag för första gången sedan protesterna och beklagade först att Mahsa Amini dött, men gick snabbt vidare till att beskylla USA och Israel för demonstrationerna. 

Protester i Iran

Första gången kvinnor driver sina egna frågor

Exiliranier i Sverige säger att protesterna blivit så svåra för regimen att stoppa för att de sker i så många olika grupperingar och delar av landet samtidigt. 

- Den här gången ser vi unga kvinnor som är med och driver sina egna frågor, säger Fataneh Farahani. 

– För regimen har det varit väldigt svårt, för de har byggt upp de här värdena genom att splittra folket. 

Se det senaste från utvecklingen av protesterna i Iran i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester efter Mahsa Aminis död – detta har hänt. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet