Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Iran slår tillbaka mot Linde: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Irans utrikesdepartement anser att det är ”oacceptabelt” att Sverige försökt ”påverka” den iranska regimen i syfte att häva verkställandet av dödsstraffet mot svenskiranske Ahmadreza Djalali. Uttalandet kommer efter att utrikesminister Ann Linde (S) talat med sin iranska kollega.

Det var under tisdagen som Ann Linde (S) kommenterade situationen gällande Ahmadreza Djalali efter uppgifter om att den svenskiranske forskaren tagit farväl av sin familj.

”Mot bakgrund av uppgifter om att Iran eventuellt planerat att verkställa dödsstraff mot den svenske medborgaren Djalali har jag idag pratat med Irans utrikesminister Zarif. Sverige fördömer dödsstraff och verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas”, skrev Linde på Twitter.

Fallet Djalali

Fängslad sedan 2016

Uttalandet möter nu hård kritik från regimen.

”Den islamiska republikens rättsliga makt är självständig – all påverkan i utfärdandet eller verkställandet av rättsliga beslut kommer att avvisas som oacceptabla”, säger Irans utrikesdepartement i ett uttalande.

Djalali, som är läkare och forskare vid Karolinska Institutet, har suttit fängslad sedan 2016. Han åkte till sitt hemland efter att ha fått inbjudan att föreläsa på universitetet i Teheran. Men när han landade blev han i stället gripen. I oktober 2017 dömdes han till döden i en ifrågasatt rättegång som föregicks av tortyr och hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet