Iransk man misstänkt för folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En iransk man, som greps i Sverige i november 2019, misstänks ha haft en ledande roll i massavrättningarna i Iran 1988. På bara några månader avrättades tusentals politiska fångar den sommaren.

Den iranske mannen kom med ett flyg från Iran till Arlanda flygplats i november 2019. Han greps på plats och häktades några dagar efter det, misstänkt för folkrättsbrott, grovt brott och mord.

Irans svarta sommar

Hela 80-talet är ett mörkt kapitel i Irans historia och sommaren 1988 har kallats för Irans svarta sommar.

Den islamiska revolutionen hade knappt hunnit etablera sig innan Irak attackerade Iran. Det skulle dröja åtta år och hundratusentals liv innan länderna slutligen kom överens om att gräva ner stridsyxan

Det är då ordern om avrättningarna kom från Irans tidigare högste andlige ledare, och grundare av islamiska republiken, ayatolla Khomeini. 

Minst 5 000 personer dödades, enligt en rapport från människorättsorganisationen Amnesty international. I dessa massavrättningar misstänks den åtalade iranske mannen ha haft en central roll.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.