Grace 1, som numera heter Adrian Darya 1, utanför Gibraltars kust under söndagskvällen. Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Iransk tanker har lämnat Gibraltar

Publicerad

Den iranska oljetankern Grace 1 har lämnat Gibraltar, visar sjötrafikdata. Grace 1 lämnade det brittiskkontrollerade territoriet vid 23-tiden på söndagskvällen, lokal tid, med okänd destination.

Tidigare under dagen sade Gibraltar nej till det amerikanska justitiedepartementets krav att åter beslagta tankern, som nu bytt namn till Adrian Darya 1.

Det iranska tankfartyget stoppades och beslagtogs av den brittiska marinen i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till krigets Syrien.

Anklagas för brott av USA

Iran, nära allierad med regimen i Damaskus, kallade åtgärden ”sjöröveri” och har sedan dess bland annat beslagtagit ett svenskägt fartyg i Hormuzsundet, på oklara grunder.

USA anser att Grace 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott, och protesterade då Gibraltar tidigare i veckan fattade beslut om att släppa fartyget. Det skedde efter det att Iran ska ha lämnat en försäkran om att inte bryta mot EU:s sanktioner – något Teheran förnekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.