Den iranska oljetankern Grace 1 utanför Gibraltars kust. Foto: Marcos Moreno/AP/TT

USA kräver nytt beslag av iransk oljetanker

Publicerad

USA:s justitiedepartement har beordrat att den iranska oljetankern Grace 1 åter ska beslagtas. Beskedet kommer dagen efter det att Gibraltars högsta domstol beslutat att släppa oljetankern.

Grace 1 stoppades och beslagtogs av den brittiska marinen i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien.

Under torsdagen beslutade domstolen i Gibraltar att släppa fartyget efter att ha fått formella skriftliga försäkringar från Iran om att den inte skulle leverera sin last till Syrien.

USA: Kan kopplas till brott

Beslutet skulle kommit under förmiddagen, men sköts upp då amerikanska myndigheter skickade in en ansökan om att få beslagta tankern. Något som Gibraltars högsta domstol alltså inte gick med på.

Enligt USA, som nu kräver ett nytt beslag av Grace 1, kan fartyget kopplas till brott som rör bland annat penningtvätt och terrorism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer