Micheál Martin, partiledare för högerliberala Fianna Fáil, har godkänts av parlamentet och tar över som premiärminister i Irland. Arkivbild. Foto: Yui Mok/APP/TT

Irland har fått en ny premiärminister

Publicerad

Micheál Martin, partiledare för högerliberala Fianna Fáil, har godkänts av parlamentet och tar över som taoiseach, ”ledare”, som är det irländska ordet för premiärminister. Han ersätter därmed Leo Varadkar som suttit på posten sedan 2017.

Valet av ny premiärminister kommer efter månader av politiskt dödläge. Sedan valet i februari slutade i ovisshet har till slut högerliberala Fianna Fáil och konservativa Fine Gael, traditionellt konkurrenter, enats om att bilda koalition med Gröna partiet.

Varadkar från Fine Gael lämnar makten, men partiet kommer att återfå den halvvägs in under den femåriga mandatperioden.

Micheál Martin kommer formellt att utses till landets premiärminister av president Michael D Higgins och Martin väntas presentera sin regering under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.