Boris Johnsons förslag räcker inte, det menar Irlands premiärminister Leo Varadkar som träffade pressen efter ett möte med statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery / TT

Irlands premiärminister: Johnsons förslag räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Irlands premiärminister Leo Varadkar saknar tydlighet i gränsfrågan för Irland i Boris Johnsons brexitförslag. Det sa han i dag på en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S). De båda ledarna är eniga om att brexit inte får leda till en hård gräns på Irland.

I dag, torsdag, tog statsminister Stefan Löfven emot Irlands premiärminister Leo Varadkar i Stockholm. Det stora samtalsämnet var förstås brexit.

Varadkar kommenterade den nya brexitplan som Boris Johnson la fram på Torys partikonferens i Manchester under gårdagen. Johnson lovar att ”inte under några omständigheter” ha några kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland.

Inte tillräckligt med detaljer

Men, även om Leo Varadkar välkomnade att britterna nu har lagt fram ett förslag, så tyckte han att det saknades nödvändiga detaljer för att faktiskt lösa problemet.

– Förslagen räcker inte, det möter inte våra krav, säger Varadkar och fortsätter:

– Jag förstår inte helt hur man har tänkt sig att Irland och Nordirland ska vara med i olika tullunioner och ändå undvika tullar, kontroller och gränsstationer för handeln mellan Nordirland och Irland.

En ”hård gräns” syftar på en gräns med fysiska kontroller och kameraövervakning.

Gränsfrågan känslig på Irland

En av de viktigaste brexitfrågorna för irländarna är just gränsfrågan. Det finns en oro för att återupprättandet av en hård gräns skulle kunna äventyra avtalet the Good Friday Agreement. Avtalet ses som slutet på de våldsamma oroligheter som pågick i Nordirland från 60-talet till slutet av 90-talet.

– Vi vill inte se några gränsstationer och inga tullkontroller, säger Varadkar, som fick medhåll av Stefan Löfven:

– Det får inte bli någon hård gräns på Irland, säger Stefan Löfven.

Löfven underströk att det inte är Irlands sak att komma med lösningar i frågan, utan att det är något som ska lösas mellan Storbritannien och EU.

De båda ledarna framhöll att de vill se ett ordnat brexit, det vill säga att Storbritannien och EU kan mötas i ett avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.