Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Emil Larsson/SVT

Irynas make dödades i Butja: ”De har blodbesudlat segerdagen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av de som vittnat om de fasansfulla brotten som begicks när ryska trupper intog staden Butja utanför Kiev. Iryna Abramovas make dödades av rysk militär utanför deras hus. En månad efter det hemska inträffade bor hon kvar i Butja.

– Min man är begravd här. Jag har ingenstans att åka. Jag stannar hos honom, säger hon.

– De tog ut honom hit till hörnet, han fick stå på knä och de sköt honom i tinningen, sa Iryna Abramova när SVT:s utsända Bengt Norborg och Emil Larsson mötte henne i april.

När de nu återvänder till staden en månad senare har Iryna flyttat in i grannhuset hos sin moster. På tvättlina över de nedbrunna ruinerna hänger tröjan hennes make tvingades att ta sig innan han dödades. Hon är fast besluten att varken lämna Butja eller det hus som tillhört familjen i generationer.

Kriget i Ukraina

– Jag var lycklig här tillsammans med min man, säger hon.

”Blodbesudlad segerdag”

Den 9 maj firas Sovjetunionens seger över Nazityskland, en dag som betytt mycket för Iryna vars farfar överlevde kriget. Men nu har känslorna ändrats.

– De ha har blodbesudlat segerdagen, säger Iryna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för mycket obehagliga bilder. Foto: Emil Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet