Änkan till den IS-kritiska dokumentärfilmaren Naji Jarf, Boshra Kashmar. Foto: CBS

Änka till skjuten filmare: ”Han visste att IS skulle döda honom”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien sprider sig alltmer bortom landets gränser och bland de syrier som tagit sig till Turkiet ökar skräcken efter att filmaren Naji Jerf skjutits till döds på öppen gata i landet. Och enligt Jars änka väntade hennes make bara på att mördas av extremiströrelsen IS efter att en arabisk tv-kanal visat hans dokumentärfilm om den syriska staden Aleppo – en film där gruppen starkt kritiseras.

Den syriske filmaren och aktivisten Naji Jarf sköts till döds den 27 december 2015 av en maskerad man i en bil utanför en restaurang i den turkiska staden Gaziantep, nära den syriska gränsen.

Ingen person har ännu gripits för mordet, som skakat de många syrier som flytt IS framfart i hemlandet, men extremiströrelsen misstänks ligga bakom dådet.

Terroriströrelsen IS

Mordet på Naji Jerf skedde i samband med att den syriske dokumentärfilmaren förberedde sig på att lämna Turkiet för att resa till Paris efter att ha mottagit ett stort antal dödshot efter att hans film ”Isis in Aleppo” nyligen visats på en arabisk tv-kanal.

Den IS-kritiska filmen skildrar tiden efter att gruppen tog över delar av den syriska staden och visades för två veckor sedan på satellitkanalen Al-Arabiya.

”Visste vad som skulle hända”

Naji Jarfs änka, Boshra Kashmar, som nyligen begravde sin make, beskriver tiden efter mordet som fruktansvärd.

– Det är en mardröm. Jag vill bara vakna upp och se honom stå där och skratta och skämta, berättar hon för den amerikanska tv-kanalen CBS.

Boshra Kashmar bekräftar att hennes make före sin död tagit emot en mängd dödshot från IS och säger till CBS att han var medveten om att han en dag skulle komma att mördas av gruppen.

– Hela tiden sa han till mig: ”Jag hatar ljudet av kulor, jag hatar det så mycket. Och jag vet att de inte kommer att knivhugga mig till döds, de kommer att skjuta ihjäl mig.” Han visste vad som skulle hända.

Arbetade tillsammans med aktivistgrupp

Den syriske dokumentärfilmaren och aktivisten arbetade även tillsammans med aktivistgruppen ”Raqqa is being slaughtered silently”, vars medlemmar dagligen riskerar sina liv för att med hjälp av bilder och filmer rapportera hur vardagen ser ut i staden, som under två års tid hållits i ett järngrepp av IS.

Gruppens Facebooksida innehåller inte bara bilder från offentliga avrättningar, utan även dokumentation som visar hur människor utsätts för utpressning, köar för att köpa bröd och hur medlemmar från IS stoppar de människor som försöker att fly från staden.

”Vi har blivit bedövade”

Mordet på Naji Jarf skakar nu de syriska flyktingar som lyckats lämna landet, och rädslan för ytterligare dåd sprider sig i gruppen.

Enligt Mohammad Mosaraa, tidigare högstadielärare och en av grundarna till aktivistgruppen i Raqqa, visar mordet på Naji Jarf att de syrier som lyckats fly staden inte längre kan känna sig trygga trots att de lämnat landets gränser.

Mosaraa är en av de syrier som lyckats ta sig från hemlandet till Turkiet, men dödshoten från IS fortsätter trots det att strömma in. Och att hotas till livet av terrorgruppen har till slut förvandlats till vardagsmat, berättar han för CBS.

– Vi har blivit bedövade. Det är inte lätt att en kväll tala med dina vänner bara för att upptäcka dagen efter att de har dödats.

Mohammad Mosaraa söker för närvarande asyl i Europa, men känner sig fortfarande hotad, trots att han nu lämnat regionen.

– Varje gång jag går ut får jag en känsla av att vara förföljd. Men jag måste hålla mig vid liv, sprida det som hänt och inte ge upp för IS.

Har inte berättat för dottern

Även Naji Jarfs änka Boshra Kashar söker nu asyl i Europa, men har ännu inte samlat tillräckligt mycket mod för att kunna berätta för parets fyraåriga dotter Emissa vad som hänt maken. Och tiden efter mordet har varit fruktansvärd, berättar hon.

– Innan det hände sa han: ”Jag vill inte dö, jag vill inte bli gripen. Jag vill leva och göra allt jag kan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet