Stridande för kurdiska SDF befinner sig nordöstra Syrien, efter en attack mot ett fängelse av IS-anhängare. Foto: AP Photo/Baderkhan Ahmad

IS använder barn som mänskliga sköldar i fängelseattack

Uppdaterad
Publicerad

100 IS-anhängare beväpnade med automatvapen har attackerat fängelset al-Hasakah i norra Syrien. Nu kommer rapporter om att barn används som gisslan av internerna i den koordinerade attack som nu går in på sjätte dygnet.

– De senaste två dygnen har varit förfärliga. Det är svårt att fly. De går in i husen och dödar folk. Det var ett mirakel att vi lyckades fly, säger en boende i området.

Sedan i torsdags kämpar kurdiskledda SDF för att återta kontrollen över fängelset som fortfarande är under attack. Sedan IS förlorat sitt territoriella område 2019 till SDF, med stöd av USA-ledda koalitionsstyrkor, har tusentals IS-anhängar suttit fängslade i Syrien.

Attacken beskrivs som koordinerad och planerad. Den inleddes med att två bilbomber exploderade i närheten av fängelset. Samtidigt som anhängare beväpnade med automatvapen attackerat så ska internerna börjat bränna filtar och attackera fångvaktare.

Runt 3 500 IS-anhängare sitter inhysta i fängelset al-Hasakah i norra Syrien. Över 100 ska ha dödats den senaste veckan, både fångvaktare och IS-anhängare.

– 100 beväpnade IS-anhängare med automatvapen har gått till attack mot fängelset, samtidigt så ska interner började bränna filtar och gå till attack mot fångvaktare. 10 000-tals som bor i området har flytt sina hem, säger utrikesreporter Stina Blomgren i Morgonstudion.

Rädsla i grannlandet

I fängelset sitter drygt 850 barn fängslade. De har tvingats till Syrien eftersom deras föräldrar valt att ansluta sig till terrorsekten. Blomgren berättar hur 200 IS-medlemmar ska ha barrikaderat sig i en del av fängelset och använt sig av barnen som mänskliga sköldar.

– Sedan har de hotat att döda barnen om de inte släpps ut ur fängelset. Man använder sig av barnen som gisslan i de här striderna och förhandlingarna som pågår.

Det beskrivs som den värsta attacken sedan IS förklarades besegrade i Syrien för tre år sedan. Fritagande av anhängare har enligt Blomgren varit en central del av IS propaganda.

IS säger att man ska ha fritagit över 800 anhängare från fängelset. Enligt kurdiska SDF så ska många ha fångats in eller dödats i striderna.

”Tecken på att IS ökar aktiviteten”

Den senaste tiden har det skett en rad IS-attacker i grannlandet Irak. Enligt Blomgren har man där högsta beredskap just runt fängelser.

Man fruktar att terrorsekten nu håller på att stärka sin offensiv.

– Det som hände 2019 var att kalifatet föll, men själva terrorsekten har ju funnit kvar i sovande celler. Man har sett nu senaste tiden att man har intensifierat och genomfört fler attacker i de här länderna. Så det finns flera tecken på att man ökar sin aktivitet, säger utrikesreporter Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.