Bild från sprängingen Foto: AP/TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

IS börjar spränga i världsarvet Palmyra

Uppdaterad
Publicerad

De första bilderna på sprängningar i den antika staden Palmyra har nu släppts av terroristorgansationen Islamiska staten, IS. Rädslan i världen har varit stor att den unika platsen ska jämnas med marken.

IS har sprängt två historiska gravmonument nära Palmyra. Det är alltså IS själv som släppt bilderna som vidarebefordras av den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press, AP. Enligt AP:s källor ska bilderna vara autentiska. De har postats på vad som betecknas som en ”jihadistsajt”.

Det är en serie på fem bilder som nu har släppts: En visar hur man transporterar plastbehållare med sprängmedel till platserna. En visar ett gravmonument före sprängningen. Sen följer två som visar sprängningarna och en som visar hur det ser ut efteråt.

Plundrat

När Palmyra-området erövrades av IS förra månaden var rädslan stor att man skulle handskas med de antika föremålen på samma sätt som man gjort tidigare. I samband med andra segrar i Irak, Libyen och Syrien har terroristerna förstört statyer och gravmonument vilka enligt IS religiösa föreställningar är lika med avgudadyrkan.

Dessutom har IS krigare plundrat andra antika lämningar för att sälja dem på svarta marknaden. Dessa inkomster används för att finansiera verksamheten.

Ledaren för Syriens ministerium för antikviteter och museer säger att ett av de förstörda monumenten är över Mohammad Bin Ali, en släkting till profeten Muhammeds kusin imam Ali. Han är shiit.

Oklart

Det andra monumentet är rest över Nizar Abu Bahaa Eddine, en religionslärare som levde för cirka 500 år sedan. Han är sufist. Sufismen är andlig rörelse som ofta förföljts av muslimska makthavare.

Vad som ska hända med resten av Palmyra är oklart. Syriska myndigheter har sagt att en del av skatterna har man transporterat bort när det stod klart att Palmyra skulle falla.

En IS-kommendant i Palmyra sa i en radiosändning den 27 maj att gruppen inte hade några planer på att förstöra ruinerna. Däremot rapporterar det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, baserat i London, med intensiv kontakt med det syriska hemlandet, att IS har minerat hela området.

Avsikten kan vara att försöka förhindra varje försök från den syriska regeringen eller andra grupper att försöka återta området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet