Kurdiska styrkor i den sönderbombade staden Kobane. Foto: AP/TT

”IS har drivits ut ur Kobane”

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen Islamiska staten, IS, har drivits ur den nordsyriska staden Kobane, uppger nyhetsbyrån Reuters. Staden blev i höstas en symbol för kampen mot IS.

Uppgifterna om Kobane varierar något i olika nyhetsbyråers versioner. Enligt nyhetsbyrån AFP är ”i stort sett” hela Kobane befriat. Nyhetsbyrån AP talade på måndagseftermiddagen om att endast några få gator fortfarande behärskades av IS.

I september började IS ockupera 300 kurdiska byar runt staden Kobane och trängde in i själva staden. Ungefär hälften av staden uppgavs vara intagen av IS. Tiotusentals människor flydde.

Terroriströrelsen IS

SVT:s reporter Lava Selo talade i eftermiddags med Bakr Hadj Issa, talesman för de kurdiska styrkorna i Kobane.

– I dag har Kobane blivit befriat och rensats från terrorister och IS. Kobane blev deras grav, sade han i telefon inifrån staden. 

Moralisk fråga

Kobane – som på arabiska heter Ayn al-Arab – är en knutpunkt vid den syrisk-turkiska gränsen. Om IS kunde erövra staden, skulle det betyda att man hade bättre förbindelser mellan de olika områden man kontrollerade.

Staden blev ett av huvudmålen för de USA-ledda flygräderna mot IS. Utrikesminister John Kerry sade att det skulle vara ”moraliskt svårt” att inte hjälpa Kobane.

Kurder höll stånd

Det var kurdiska styrkor som höll stånd i Kobani. Turkiet betraktade dessa styrkor som terrorister men gick ändå med på att irakiska kurdiska trupper kunde slussas över från Irak till Syrien via turkiskt territorium för att hjälpa de hårt ansatta syriska kurderna.

USA började sina bombningar den 23 september. Varje dag utfördes en halvdussin attacker mot Kobane. Mer än 80 procent av den USA-ledda alliansens bombningar i Syrien har varit riktade mot Kobane.

1.600 döda

Sedan mitten av september har striden om Kobane kostat cirka 1.600 människor livet. 1.075 av de döda var IS-soldater, 459 kurdiska soldater och 32 civila, rapporterade det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter tidigare i januari.

Under de senaste veckorna ska IS i desperation ha utfört mer än 35 självmordsattacker, enligt observatoriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet