IS-medlemmar som överlämnar sig till kurdiskledda styrkor. Foto: SDF/AP/TT

Hundratals IS-medlemmar ger upp fängelsestrid

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiskledda SDF uppger att de är på väg att slå ner fängelseupproret i al-Hasakah i nordöstra Syrien. Totalt har 550 IS-medlemmar lämnat över sig till de kurdiskledda styrkorna.

Syriens demokratiska styrkor (SDF) säger att de inte vet hur många av de omkring 3 500 IS-fångarna som lyckats fly, men minst 700 finns kvar i fängelset.

Fortfarande hålls fångvaktare och flera hundra barnfångar i fängelset som gisslan av IS-medlemmar, rapporterar BBC.

SDF anklagar IS för att använda barnen som ”mänskliga sköldar” och FN:s människorättskontor uppger att de är väldigt oroade över deras säkerhet och välmående.

Strider sedan i torsdags

Det var i torsdags som över 100 IS-medlemmar stormade fängelset med självmordsbombare i lastbilar och tung beväpning. Strider har pågått sedan dess, både inne i byggnaden och i omkringliggande områden.

Enligt SDF har över 220 människor dött i striderna, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att det rör sig om drygt 160 personer, varav 45 i de kurdiskledda styrkorna.

Uppemot 45 000 invånare i al-Hasakah har flytt från sina hem för att undkomma striderna, enligt FN:s samordnande hjälporgan OCHA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.