IS-krigare marscherar in i staden Raqqa i Syrien Foto: TT

Europol: IS planerar stor attack mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska Staten (IS) planerar en ”storskalig attack” mot Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Uppgifterna kommer från Europol.

Europa lever under det största terrorhotet på över tio år, enligt Europol.

”Fler attacker inom EU kan ske i framtiden. Därför finns det ett stort behov inom Europoiska unionen att förstärka vårt gensvar mot terror, misstänkta terroristnätverk och utländska krigare, och ha en förbättrad strategisk förståelse för hot”, står det på deras hemsida.

Terrorismcenter kan bli viktigt

Attackerna i Paris i november förra året tyder på att fokus har förflyttats till internationella attacker. Det, i kombination med det att IS rekryterar allt fler utländska soldater, utgör nya utmaningar för EU-medlemmar, skriver Europol.

Europoean Counter Terrorism Centre (ECTC), ett center som bekämpar terrorism i Europa, sattes igång i början av januari. Det är redan en viktig del i det europeiska gensvaret mot terrorhot. Upp till 2,7 terabyte information har mottagits från Frankrike och Belgien efter attackerna i Paris. Informationen har i varit till stor hjälp, hävdar Europol.

”Vår ambition är att ECTC blir en viktig informationscentral i kampen mot terrorism inom EU”, säger Europols direktör Rob Wainwright enligt texten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet