Det ryska fartyget Akademik Sjokalskij sitter fast i isen vid Antarktis Foto: TT

Isbrytare skulle rädda turister – frös fast i polarisen

Uppdaterad
Publicerad

Undsättning dröjer flera dagar men än så länge går det ingen nöd på dem.

En cyklon hotar räddningsaktionen som är på väg för att undsätta det ryska kombinerade forsknings och passagerarfartyget Akademik Sjokalskij vid Sydpolen samt den kinesiska isbrytaren Snödraken som försökt nå fram till  det ryska fartyget.

– Det nuvarande isläget överstiger vår förmåga att komma längre, säger isbrytarens kapten till CNN.

Forskare fast på Antarktis

Det är starka vindar som har gjort att is har packats mot isbrytararna så de inte kan flytta sig längre.  Det kan krävas hjälp av ytterligare isbrytare för att de sedan tillsammans ska kunna nå målet med räddningsoperationen. Kineserna har med sig en helikopter som kan användas om något akut nödläge uppstår. I övrigt står hoppet till den australiska isbrytaren Aurora Australis, som är starkare än Snödraken och väntas nå fram snart.

Ombord på forsksningsfartyget är stämningen god berättar den australienska expeditionsledaren Chris Turney. Han kan se den kinesiska isbrytaren på avstånd.

Firat julen fastfrusna

Det ryskflaggade forskningsfartyget Akademik Sjokalskij har suttit fast i isen sedan juldagen. Isen runt den uppges vara omkring 3 meter tjock. Ombord finns 74 passagerar och forskare, samtliga australier och 22 ryska besättningsmän. ”Lättnaden är stor laget runt och det är många glada ansikten”, rapporterade expeditionsledaren Chris Turney på Twitter, när de fick veta att den kinesiska isbrytaren närmade sig. Men nu har hjälpen alltså frusit inne, drygt en mil bort. Att nå fram väntas ta minst ett par dagar.

– Jag tror att det åtminstone är en känslomässig lättnad för dem att veta att vi är i närheten, säger kaptenen på isbrytaren.

Ytterligare två isbrytare, en fransk och en australisk, är också på väg för att hjälpa Akademik Sjokalskij loss ur packisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast på Antarktis

Mer i ämnet