Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från gravplatsen i Khan Younis. Foto: Mohammed Dahman/AP

Israel gräver upp gravar i jakt på gisslan

Publicerad

Flera israeliska gisslan saknas och nu tar Israel till drastiska åtgärder för att hitta dem.

Bilder visar hur israelisk armé gräver upp gravar på en gravplats i Khan Yunis i södra Gaza.

Israel fortsätter söka efter medborgare som tagits som gisslan efter Hamas attack den 7 oktober. Nu bekräftar landets armé att man utökat sökandet till gravplatser i Gaza.

Kroppar ligger blottade

En begravningsplats i Khan Yunis har grävts upp och flera kroppar flyttats, uppger den israeliska armén IDF för CNN. Bilder visar hur delar av gravplatsen ödelagts i jakten på israeliska kroppar. Mänskliga kvarlevor uppges också ha lämnats kvar i det öppna.

Krig mellan Israel och Hamas

– Om det inte vore för Hamas beslut att ta israeliska män, kvinnor, barn och spädbarn som gisslan skulle behovet att söka efter gisslan inte finnas, säger en talesperson för IDF till CNN.

Kan vara krigsbrott

Kropparna som hittats i sökandet behandlas med ”värdighet och respekt”, uppger talespersonen, som menar att man kommer att återföra de kroppar som inte tillhör gisslan till gravplatsen.

Nu väcks frågan om Israel gjort sig skyldiga till krigsbrott i samband med sökandet. Endast vid extraordinära omständigheter kan attacker mot en gravplats vara tillåtet under strid, skriver CNN.

Sökandet på gravplatsen i Khan Yunis tros ha skett mellan 15 och 17 januari, enligt bilder från it-företaget Maxar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet