Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
International Federation of Journalists anklagar den israeliska militären för att avsiktligt attackera journalister. Foto: SVT

Israeliska militären anklagas för att avsiktligt döda journalister i Gaza

Publicerad

Kriget mellan Hamas och Israel har blivit ett av de dödligaste för journalister i modern tid. Mellan 70 och 90 journalister har rapporterats döda. IDen israeliska militären, IDF, anklagas nu av organisationen International Federation of Journalists för att avsiktligt döda journalister i Gaza.

89 journalister har hittills dött i samband med kriget mellan Israel och Hamas, enligt siffror från International Federation of Journalists, IFJ, som organiserar journalister världen över. Reportrar utan gränser räknar antalet till 79 dödade journalister.

– Oavsett hur man räknar så är det väldigt många journalister, säger Tim Dawson, vice generalsekreterare på International Federation of Journalists och fortsätter:

Krig mellan Israel och Hamas

– För att vara helt ärlig så är det troligt att det är avsiktliga attacker på journalister.

Vad finns det för bevis för dessa anklagelser?

– Den utbredda uppfattningen bland journalister i Gaza är att journalister är måltavlor för israeliska attacker. Många journalister har berättat för mig hur de får varnande telefonsamtal dagar innan de blir beskjutna eller bombade, säger han.

Redaktionschefens son dödad

För drygt en vecka sedan dödades Al Jazeera-journalisterna Mustafa Thuraya och Hamza al-Dahdouh i en israelisk flygattack när de satt i bilen, på väg tillbaka från ett uppdrag.

al-Dahdouh är son till Wael al-Dahdouh som är redaktionschef för nyhetsbyrån Al Jazeera i Gaza. Nyhetsbyrån menar att journalisterna var måltavla för attacken.

Den israeliska militären, IDF, tar på sig attacken och skriver på plattformen X att journalisterna var medlemmar av en terroristorganisation, något som familjerna kraftfullt nekar till.

– Det här verkar vara svaret när journalister dör. Att de egentligen var medlemmar av en terroristorganisation. Enligt mig är det en enkel anklagelse, framför allt när man redan dödat någon, säger Tim Dawson.

”Saknar motstycke”

IFJ kräver nu att dödsfallen ska utredas av internationella brottmålsdomstolen i Haag.

–Sett till antalet döda journalister saknar detta krig motstycke. 63 journalister dog under Vietnamkrigets 20 år och fler journalister har redan dött under kriget i Gaza som pågått i tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet