Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Skau besökte nyligen Rafah, vid Egyptens gräns nyligen. Här berättar han om läget för civilbefolkingen vid gränsen. Foto: Privat bild, Carl Skau.

Svensk FN-topp: En halv miljon kan svälta i Gaza

Publicerad

Läget för civilbefolkningen i Gaza blir allt mer kritiskt. Bristen på livsmedel är akut och en fjärdedel av befolkningen riskerar svält, enligt FN.

Ett av problemen som gör att FN:s livsmedelstransporter har svårt att komma in i Gaza är att det bara finns en gränsövergång. Den ligger vid staden Rafah i södra Gaza.

Ansvarig för att koordinera livsmedelstransporterna som går genom Rafah är svensken Carl Skau, biträdande chef, för FN:s världslivsmedelsprogram.

Krig mellan Israel och Hamas

Han var på plats i Gaza så sent som i december.

– Läget var desperat. Och det har blivit än mer desperat sedan dess så klart. Våra rapporter beskriver att hela befolkningen lider av akut hunger och ungefär 500 000 människor kommer att svälta om några veckor om inte läget förändras, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Carl Skau: ”Akut hunger i Gaza”

På frågan om hur stort behovet av livsmedel är svarar Carl Skau:

– Man letar desperat efter något att äta varje dag. Det finns ingen mat i affärerna, säger han och fortsätter:

– Det som behövs är framförallt att få upp mer volym så att desperationen sjunker och att vi under mer säkra och ordnade former kan leverera. Framförallt gäller det här mellersta och norra delarna av Gaza där läget är som värst och där vi bara sporadiskt har kunnat nå in med förnödenheter.

”Vi gör mycket, men inte tillräckligt”

Enligt Carl Skau behöver FN få tillgång till hamnar i Israel så att förnödenheter kan tas direkt från exempelvis Turkiet. Men det behövs också nya gränsövergångar mellan Israel och Gaza.

– När vi väl kommer in behövs en möjlighet att kunna röra sig runt och säkert leverera. Det finns många flaskhalsar på vägen. Vi gör mycket, men inte tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet